Apelul în procesul în care liderul PSD Liviu Dragnea a primit 3 ani și jumătate de închisoare cu executare la fond a fost repartizat aleatoriu de programul informatic ECRIS al Instanței Supreme (ICCJ) la completul de 5 judecători (C5) P2 format din judecătoarele: Tatiana Rog, Alexandra Iuliana Rus, Luciana Mera, Rodica Aida Popa și Simona Enceanu.

Potrivit hotărârii Secției pentru judecători a CSM, conduse de facto de judecătoarea Lia Savonea, joi, ICCJ a tras la sorți cele 3 C5-uri care vor funcționa doar până la sfârșitul anului 2018, a re-repartizat dosarele pe completuri și a dat noi termene.

Astfel, dacă procesul lui Dragnea fusese inițial amânat pentru data de 14 ianuarie 2019, acum a primit termen pe 19 decembrie 2018. Surse judiciare au explicat G4media că, dacă, la termenul din 19 decembrie, completul administrează probe, va rămâne și în 2019 și va da verdictul final, potrivit principiului stabilității și continuității recomandat de CEDO.

Prin urmare, dacă pe 19 decembrie, C5-ul format din judecătoarele Rog, Mera, Rus, Enceanu și Popa audiază un inculpat sau un martor, se consideră că au administrat probe și rămân pe dosar și la anul când vor da sentința finală.

Cine sunt judecătoarele din complet

Luciana Mera și Tatiana Rog sunt considerate două profesioniste, însă ”cam formaliste”. ”Sunt foarte stricte, pentru ele totul trebuie să fie cleștar și obișnuiesc să întorcă dosarul pe toate fețele”, au explicat surse din preajma celor două judecătoare, care au dorit să își păstreze anonimatul.

Recent, Rog și Mera au anulat toate probele făcute de DNA cu SRI în dosarul lui Marian Fișcuci, primul patron Tel Drum și prietenul din copilărie al lui Liviu Dragnea.

În dosarul lui Liviu Dragnea (procesul angajărilor fictive de la Protecția Copilului Teleorman) nu sunt însă probe obținute de DNA cu SRI, adică interceptări sau filaje. A spus-o chiar judecătorul Ștefan Pistol, cel care a dorit să îl achite pe Liviu Dragnea la fond.

 

Judecătoarea Simona Enceanu a făcut parte din C5-ul care a condamnat-o definitiv pe Elena Udrea la 6 ani de detenție efectivă.

Rodica Aida Popa a fost vicepreședinte al ICCJ și șefa structurii de securitate a Instanței Supreme, adică șefa judecătorilor care emit mandate de siguranță națională (MSN) pentru SRI. A fost vicepreședinte al Curții de Apel București (CAB) pe vremea când această instanță era condusă de judecătorul Dan Lupașcu, fost membru CSM și actualul avocat al fostului ministru de Interne, Gabiel Oprea.

Pe 4 septembrie, judecătoarea Popa a trimis dosarul în care fostul vicepremier Gabi Oprea este acuzat de uciderea din culpă a polițistului motociclist Bogdan Gigină la Judecatoria Sectorului 1. În motivare, ea a explicat și că nu există un raport direct între exercitarea atribuțiilor de serviciu ale lui Gabriel Oprea și fapta de ucidere din culpă. Vezi aici.
Judecătoarea Alexandra Iuliana Rus este considerată în sistemul de justiție ca fiind în sfera de influență a judecătoarei Lia Savonea, noua șefă a CSM, fost președinte al CAB. Unul dintre nașii de cununie al judecătoarei Rus este Alina Ghica, vicepreședinte al CAB și magistratul care a suspendat C5-urile de la ICCJ compuse după a doua tragere la sorți pentru acest an, din 9 noiembrie. Soțul judecătoarei Rus este, de asemenea, magistrat la Secția penală a ICCJ. El a fost anchetat de Inspecția judiciară, dar ”achitat” de Secția de judecători a CSM și apoi trimis la ICCJ.

SURSA: g4media.ro