Joe Biden şi Xi Jinping, discuţie de importanţă maximă, de peste două ore

Preşedintele Statelor Unite, Joe Biden, a discutat joi, 28 iulie, timp de peste două ore la telefon cu preşedintele Chinei, Xi Jinping.

Cei doi oficiali despre tensiunile tot mai mari dintre cele două ţări, generate în special de situaţia Taiwanului, dar şi de diferendele comerciale.

Potrivit unui comunicat de presă al Casei Albe, „conversaţia între preşedintele Biden şi preşedintele Xi Jinping din Republica Populară Chineză s-a încheiat la 10:50”.

Apelul telefonic a început cu două ore şi 17 minute mai devreme, la 08:33 ora locală (12:33 GMT).

Tensiunile sunt tot mai mari între cele două puteri, Taiwanul fiind cap de listă la capitolul neînţelegeri

Discuţia de joi, 28 iulie, reprezintă cel de-al cincilea summit virtual între preşedinţii Statelor Unite şi Chinei după ce Joe Biden a câştigat fotoliul de la Casa Albă, în urmă cu un an şi jumătate.

În ciuda acestor discuţii, neîncrederea reciprocă între China şi SUA devine din ce în ce mai dificil de ascuns. Washingtonul şi Beijingul se afla deja în conflict pe tema comerţului, însă acum poziţii lor divergente au urcat la cote şi mai înalte în privinţa insulei Taiwan.

Înainte ca discuţia telefonică de joi să aibă loc, John Kirby, purtătorul de cuvânt al Consiliului de securitate naţională al Casei Albe, afirma că „tensiunile în jurul comportamentului agresiv şi coercitiv al Chinei în Indo-Pacific” vor fi pe agenda convorbirii dintre cei doi şefi de stat.

Ultimul motiv de tensiuni pe tema Taiwan între Statele Unite şi China este reprezentat de o posibilă vizită la Taipei a lui Nancy Pelosi, preşedintele Camerei Reprezentanţilor.

Avertisment clar al lui Xi Jinping

În timpul discuţiilor de joi, Xi Jinping i-a recomandat lui Joe Biden să evite „jocul cu focul” în privinţa Taiwanului, pe fondul tensiunilor generate de potenţiala vizită la Taipei a lui Nancy Pelosi.

Preşedintele chinez i-a cerut lui Biden să respecte principiul „o singură Chină”, reafirmând opoziţia fermă a Chinei faţă de independenţa Taiwanului şi faţă de interferenţele externe.

„Cei ce practică jocul cu focul se ard. Sperăm că partea americană înţelege clar acest lucru”, ar fi spus Xi Jinping, potrivit oficialilor chinezi, citaţi de jurnaliştii Reuters.

Conversaţia dintre cei doi preşedinţi a fost „directă şi profundă”, cei doi lideri stabilind să menţină contactele şi cooperarea la nivel de echipe, subliniază oficiali de la Beijing citaţi de agenţia Xinhua.

Beijingul consideră că o călătorie a lui Nancy Pelosi, unul dintre cei mai înalţi oficiali americani, ar fi o provocare majoră. SUA va trebui „să-şi asume consecinţele” acestei vizite potenţiale, pe care Nancy Pelosi încă nu a confirmat-o, a avertizat China miercuri, 27 iulie.

China estimează că insula este una dintre provinciile sale istorice pe care nu a reuşit încă să o reunifice cu restul ţării. În plus, Beijingul respinge orice iniţiativă care le-ar da autorităţilor taiwaneze o legitimitate internaţională şi este împotriva oricărui contact oficial între Taiwan şi alte state.

Ce se întâmplă cu taxele vamale stabilite de Donald Trump?

Cât priveşte o posibilă a taxelor vamale de 25% impuse în cazul unor produse chinezeşti de miliarde de dolari de către Donald Trump, fostul preşedinte al SUA, John Kirby a precizat că nu a fost luată deocamdată nicio decizie.

„Noi credem (…) că tarifele vamale introduse de predecesorul său au fost prost concepute. Credem că acestea au sporit costurile pentru familiile şi micile întreprinderi americane”, a spus oficialul american, menţionând totuşi şi „practici comerciale prejudiciabile ale Chinei”.

„Nu am de anunţat nicio decizie privind tarifele vamale din partea preşedintelui”, a precizat John Kirby.