Este doliu uriaş în toată lumea! Idolul mai multor generaţii a încetat din viaţă. Apropiaţii au făcut publică dispariţia acestuia, dar nu s-a aflat deocamdată care au fost cauzele decesului.

Doliu uriaş în literatură

Este doliu uriaş în literatură. A încetat din viaţă scriitorul francez Michel Le Bris, fondator al Festivalului de literatură “Étonnants voyageurs”. Acesta a trecut în lumea celor drepţi la vârsta de 77 de ani.

Decesul s-a produs vineri noapte la vârsta de 77 de ani, au anunţat surse apropiate autorului. “Vă confirm că Michel a plecat dintre noi noaptea trecută după o lungă suferinţă”, a declarat AFP un prieten al scriitorului, conform ouest-france.fr.

Michel Le Bris, o carieră uriaşă

Autor a peste 20 de volume, director din 1990 al Festivalului de literatură “Étonnants voyageurs” de la Saint-Malo, Michel Le Bris a făcut figura unui înţelept bonom care, după ce a ascultat atent alţi rătăcitori, a simţit nevoia să se aşeze pe marginea drumului, ca să cugete la propria călătorie.

Specialist al operei lui Robert Louis Stevenson, elogiat pentru a fi reuşit existenţial şi literar să dinamiteze societatea (victoriană) a zidurilor, a secretelor şi închistărilor de tot felul, Michel Le Bris a făcut cel mai luminos portret al vagabondului călător.

Michel Le Bris este autorul unor cărţi de călătorii de succes, precum romanul de multe ori reeditat, “L’homme aux semelles de vent” (Omul cu pingele de vînt). Ultimul său volum “Pour l’amour des livres” a fost publicat în 2020.

Scriitor prodigios, care a recunoscut că “literatura i-a devorat viaţa”, şi a crezut a un moment că va rămâne orb şi nu va mai putea citi, a dorit prin “Pour l’amour des livres” să-şi declare puternica sa iubire pentru cărţi într-un moment în care autori, editori, librari şi chiar cititori vorbesc de prăbuşirea interesului pentru lectură.

Născut la 1 februarie 1944 la Plougasnou, în Bretagne, într-o familie modestă, Michel Le Bris a absolvit şcoala de comerţ HEC în 1967. El a fost atras imediat de efervescenţa mişcărilor din mai 1968 şi de ideile de stânga.

În 1970, este numit director la ziarul La Cause du peuple, o publicaţie proletară şi este condamnat la 8 luni de închisoare pentru “delict de opinie”.

Michel Le Bris este, alături de scriitorul Jean-Paul Sartre, unul din fondatorii ziarului Libération în 1973.

Jurnalist, producător, editor, specialist în Stevenson şi pasionat de piraţi, Michel Le Bris a scris numeroase cărţi, dar opera sa cea mai remarcabilă rămâne Festivalul de literatură “Étonnants voyageurs” pe care l-a condus în calitate de director şi în ediţiile căruia s-au perindat sute de scriitori din întreaga lume.

Promotor al sloganului “Pour une littérature-monde”, Michel Le Bris a pledat întotdeauna pentru o literatură în aer liber, o literatură de călătorii şi aventuri, deschisă lumii, opusă îngrădirii ce caracterizează saloanele literare de la Paris.

Festivalul, care îşi datorează numele unui poem al lui Charles Baudelaire (1821-1867), urma să sărbătorească în 2020, 30 de ani de existenţă şi a cărui ediţie a fost anulată în contextul pandemiei de coronavirus.