Artistul plastic Albin Stănescu, cunoscut în special ca ilustrator de carte pentru copii, a murit joi la vârsta de 84 de ani.

„O veste tristă. Maestrul Albin Stănescu, cel care ne-a bucurat copilăria cu benzile desenate şi ilustraţiile de cărţi pentru copii, a părăsit această lume. Ar fi împlinit 85 de ani în iunie”, anunţă Asociaţia Muzeul Jucăriilor din Bucureşti într-o postare pe Facebook.

Potrivit Muzeului Municipiului Bucureşti, Albin Stănescu (5 iunie 1938 – 23 februarie 2023) a absolvit Institutul de Arte Plastice ‘Nicolae Grigorescu’ din Bucureşti, secţia grafică.

Cine a fost maestrul Albin Stănescu

A colaborat ca grafician încă din anii facultăţii, realizând ilustraţii şi bandă desenată pentru diferite reviste şi edituri, printre care „Luminiţa”, almanahul „Vacanţa cutezătorilor”, „Cutezătorii”, „Universul copiilor”, editurile „Tineretului”, „Facla” şi „Ion Creangă”.

În 1978 s-a alăturat echipei de artiști de la Studioul de Arte Plastice al Armatei, unde a avut ocazia să realizeze o serie de lucrări cu subiecte istorice sau militare.

A desenat coperţile a cel puţin 20 de broşuri din colecţia „Clubul temerarilor”.

Timp de trei ani a lucrat la ilustraţiile pentru volumul „Primul meu dicţionar”, publicat în 1974.

Mare succes în mai multe țări de pe glob

Datorită succesului de care s-a bucurat, cartea a fost reeditată în 1978, în limbile română şi engleză, apărând în România, Marea Britanie, Noua Zeelandă şi Africa de Sud (editura Brown-Watson).

Artistul realizat şi o serie de afişe de film, gravuri în lemn, dar s-a dedicat picturii, fiind cunoscut pentru numeroasele sale expoziţii.

A călătorit în Franţa, Monaco, Ungaria, Polonia, Republica Moldova şi, nu în ultimul rând, în Irak, Nassiriya în 2004, unde a realizat documentare fotografică pentru lucrări dedicate operaţiunilor militare aliate din Irak.

Veste tristă și în lumea muzicii

Tot în România s-a mai aflat o veste tristă. Un cunoscut muzicolog şi promotor al jazz-ului a încetat din viaţă, la vârsta de 77 de ani. Este vorba despre Alexandru Şipa.

Vestea tristă a fost dată de către postul Radio România Muzical. Alexandru Şipa a absolvit Academia Naţională de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj. Între anii 1978 şi 1995, el a fost organizatorul festivalului de la jazz de la Braşov. Apoi, în anii ’90, Alexandru Şipa a organizat şi festivalurile de jazz de la Bucureşti şi Costineşti.

Alexandru Şipa a publicat şi mai multe cărţi în domeniul jazz-ului, semnând şi mai bine de 15 CD-uri în calitate de producător artistic, nota contacteculturale.ro în ianuarie 2022. El a organizat foarte multe concerte de club şi turnee, iar apoi, din anul 2003, Alexandru Şipa a organizat anual Gala Premiilor de Jazz, dedicată scenei autohtone. Ultima ediţie a acestei prestigioase gale a avut loc chiar anul trecut, în 2022.

Sursă: Facebook, Alexandru Şipa

Mai multe detalii, chiar aici.