Doliu în România! Un reputat profesor s-a stins din viață. O boală cruntă l-a răpus

Prof. univ. dr. Traian Rotariu, fostul decan al al Facultății de Sociologie și Asistență Socială din cadrul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, s-a stins din viață la vârsta de 78 de ani. Directorul onorific al Centrului de Studiere a Populației și redactor șef al revistei Romanian Journal of Population Studies s-a luptat mai mult timp cu o boală cruntă.

Președintele Institutului Național de Statistică, prof. univ. dr. Tudorel Andrei, a avut un mesaj emoționant cu privire la trecerea în neființă a prof. univ. dr. Traian Rotariu.

”Sfârşit de an trist pentru sociologia, demografia şi statistica românească. Pe 29 decembrie, după ani de boală şi suferinţă, înfrunţaţi cu discreţie şi demnitate, generoasa inimă a profesorului Traian Rotariu a încetat să mai bată.

O impresionantă carieră a unui om care a făcut din cercetarea ştiinţifică un ideal slujit cu rigoare şi devotament ajungea astfel la finalul ultimului capitol.

”Reper al statisticii sociale”

Discipol al eminentului sociolog francez Raymond Boudon, devenit el însuşi un reper al statisticii sociale şi al demografiei în România, profesorul Traian Rotariu şi-a dedicat mare parte a cercetărilor sale coordonării programului de reconstituire a datelor culese cu ocazia recensămintelor desfăşurate pe teritoriul Transilvaniei între 1850 şi 1941.

A rezultat astfel monumentala Serie Studia Censualia Transsilvanica, în 17 volume, fie şi doar ea în măsură să îi asigure un loc aparte în istoria ştiinţei naţionale.

Prieten şi colaborator apropiat al Institutului Naţional de Statistică, la activităţile căruia a participat până spre sfârşitul vieţii, profesorul Traian Rotariu merită din plin neuitarea şi recunoştinţa noastră.

Dumnezeu să-l odihnească în pace!”, e mesajul transmis de Tudorel Andrei, președintele Institutului Național de Statistică.

Prof. univ. dr. Traian Rotariu a fost un model pentru foarte mulți studenți și a fost recunoscut drept unul dintre cei mai mari demografi, sociologi și statisticieni din istoria învățământului românesc. De asemenea, acesta a scris numeroase cărți și articole științifice.

Traian Rotariu