Claude Lorius a ales întotdeauna să meargă pe calea aventurioasă și îi plăcea să descopere mereu lucruri noi.

„Nu am ales ştiinţa, am ales aventura” a declarat pentru AFP acest pionier al climatologiei, născut la 27 februarie 1932 la Besançon, Franța.

Pionierul a fost director emerit de cercetare la Centrul Național Francez pentru Cercetare Științifică.

Acesta a jucat un rol esențial în descoperirea și interpretarea informațiilor paleo-atmosferice din nucleele de gheață. De asemenea, a luat parte la peste 20 de expediții polare, majoritatea în Antarctica, și a ajutat la organizarea multor colaborări internaționale, în special în nucleul de gheață al stației Vostok.

La data de 9 decembrie, președintele francez , Francoins Hollande a înmânat medalii lui Claude Lorius, Marion Guillou, Nicolas Hulot, Bertrand Hervieu, Jean Jouzel și doamnei Claude Nahon, toți reprezentând nume importante, care și-au pus amprenta în domeniul climei și sunținerea preocupării de dezvoltare.

Glaciatorul a primit distinția de Mare Ofițer în Ordinul Meritul Național.

Pe 20 aprilie 2016, a fost publicată autobiografia lui Claude.

Erou al filmului Ice and Sky, Claude relata în acea carte cariera sa de glaciator.


 Claude Lorius spunea întotdeauna „noi” în loc de „eu”

„A fost o şansă extraordinară pentru că se întâmplă că Antarctica să fie cel mai bun loc pentru a realiza că există o problemă de mediu planetară”, a remarcat Claude Lorius, care a preferat adesea exprimarea „noi” în loc de „eu”.

22 de expediții polare în Groenlanda

În marea tradiţie a lui Paul-Emile Victor, Claude Lorius a condus 22 de expediţii polare în Groenlanda, dar mai ales în Antarctica.  Acolo a trăit  şase ani, de la prima sa misiune în 1957.

Acesta a primit 12 premii: Comandant al Legiunii de Onoare , 2009, Premiul Blue Planet , 2008, Medalia Vernadsky a EGU, 2006 , Medalia de aur CNRS , 2002, Premiul Balzan 2001 pentru climatologie, Tyler Prize for Environmental Achievement , 1996, ofițer al Legiunii de Onoare , 1998, membru al Academiei Franceze de Științe , 1994 ,Premiul Italgas , 1994, Medalia Belgica , 1989 , Premiul Humboldt , 1988, Medalia și premiul Bower, Institutul Franklin, 2017 , 2017.