Este vorba despre Gheorghe Tănase, un apreciat meşter al lemnului, distins în 2019 cu titlu de Tezaur Uman Viu. Acesta s-a stins din viaţă în prima zi de Crăciun.

Tragicul anunț a fost făcut de un prieten apropiat, Valeriu Ciurea, într-o postare pe pagina personală de facebook.

„A trecut în lumea drepţilor în noaptea primei zile de Crăciun a anului 2020“, este anunţul trist făcut de un prieten apropiat, Valerul Ciurea.

„Tezaurul Uman Viu Gheorghe Tănase, meşterul lemnului de la Corbu, va rămâne viu doar în amintirea noastră, a celor care l-am cunoscut şi apreciat. Gheorghe Tănase a trecut în lumea drepţilor în noaptea primei zile de Crăciun a anului 2020”, a scris Valeru Ciurea, pe Facebook.

S-a stins ”uitat și abandonat”

Totodată, prietenul său a mai precizat că în ciuda realizărilor pe care Gheorghe Tănase le-a avut de-a lungul anilor, acesta ”s-a stins trist, uitat și abandonat de toate autorităţile care ar fi trebuit să îl sprijine”.

El a transmis și condoleanțe persoanelor care l-au cunoscut.

„Ce şi cât a însemnat el pentru arta populară a judeţului Olt şi a României sunt lucruri care au fost recunoscute de către Comisia Naţională pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial de pe lângă Ministerul Culturii, cel care în anul 2018 i-a acordat titlul de Tezaur Uman Viu UNESCO.

Din păcate, Gheorghe Tănase s-a stins trist, uitat şi abandonat de toate autorităţile care ar fi trebuit să îl sprijine, măcar moral în suferinţa prin care a trecut în ultima perioadă a vieţii sale. Dumnezeu să îl odihnească în pace acolo, sus, alături de ceilalţi reprezentanţi de seamă ai culturii tradiţionale a Oltului! De iertat, să ne ierte pe noi, cei care nu am putut să îl ajutăm în suferinţă“, este mesajul postat de Valeru Ciurea, pe Facebook.