Este doliu în lumea muzicii populare din România, chiar în a doua zi de Paşte!

A murit unul dintre cei mai mari violonişti din zona Bihorului

Varga Carol (Sursă: Facebook, Vasile Coca)

Un mare artist s-a stins din viaţă chiar în această dimineaţă, la vârsta de 68 de ani. Este vorba despre cunoscutul violonist bihorean Varga Carol, cunoscut şi drept „Zbiciu”.

Violonistul ar fi suferit de o boală gravă şi a încetat din viaţă pe patul de spital.

Născut la 25 martie 1955 în Șușturogi, Varga Carol a fost o icoană a subzonei Crișul Repede în folclorul bihorean. Artistul a fost unul dintre cei mai cunoscuți maeștrii al viorii cu goarnă în județ, scrie Bihor Online.

Varga Carol „a părăsit azi această lume cu dor și se alătură artiștilor din raiul luminos”

Anunţul trist privind trecerea în nefiinţă a îndrăgitului artist a fost făcut pe reţelele de socializare. Leontin Ciucur, fostul director al Ansamblului Artistic Profesionist Crișana, a scris un mesaj emoţionat pe contul său de Facebook.

„Astăzi folclorul bihorean este în doliu! A mai plecat la ceruri unul dintre pilonii săi de bază, Varga Carol – Zbiciu, de la care s-au inspirat de-a lungul timpului majoritatea instrumentiștilor bihoreni, dar și mulți dintre soliștii vocali.

Om de aleasă omenie modest și așezat, familist convins, s-a dus la ceruri sa cânte alături de ceilalți bihoreni pe care i-am pierdut, Gheorghe Rada, Gheorghe Costache, Augustin Cosma, Gheorghe Soponar, Ionel Greiere, Victor Chiș, Florica Duma, Florica Ungur, Elvira Lerințiu, Traian Hurgoi și alții.

Dumnezeu să-l ierte și să-l odihnească!”, a transmis Leontin Ciucur.

Un alt mesaj după moartea violonistului Varga Carol a venit din partea lui Vasile Coca, interpret de folclor și fondator al canalului de televiziune Hora TV.

„Lacrimi și durere peste Bihor! Legenda Bihorului muzical și Emblema hididișilor bihoreni Zbiciu a părăsit azi această lume cu dor și se alătură artiștilor din raiul luminos, Florica Ungur, Florica Duma și a altor foste stele ale folclorului românesc!

Drum bun spre stele, maestre Zbiciu, ne vei lipsi tare mult tuturor celor care te-am cunoscut și apreciat. Veșnica ta pomenire!”, a scris acesta după ce „Zbiciu” a încetat din viaţă.

Constantin Enceanu, despre prietenia de 16 ani pe care a avut-o cu Petrică Mîțu Stoian

Tot legat de marile stele ale muzicii populare din România care nu mai sunt printre noi, Constantin Enceanu a vorbit recent despre regretatul său prieten, Petrică Mîțu Stoian.

”L-am cunoscut pe Petre în 1994, la prima mea lansare, la prima mea casetă – ”Naiba de mândruliță” – lansată la Hanul Craiovița. Pe el l-au adus Maria Loga și Costel Măgureanu la mine la lansare. Atunci l-am văzut prima oară pe Petrică și l-am auzit cum cântă…

Era slăbuț, el fizic, la vremea respectivă, nu te dădea pe spate, dar avea o voce… Am și zis <<Ce frumos cântă băiatul ăsta>>, era altceva. Ușor, ușor ne-am apropiat, am ajuns să ne vedem foarte des.

Mai ales aici, pe Oltenia, bărbați, eram noi doi și Costel Măgureanu care luam mai toate evenimentele”, a povestit Constantin Enceanu pentru Fanatik.

Apoi, relația lor a devenit și mai strânsă odată cu momentul în care Petrică Mîțu Stoian s-a alăturat ansamblului Maria Tănase din Craiova, condus la acea vreme de Enceanu.

„Petrică era cel mai apropiat prieten al meu. Eu cu sora mea nu am fost la fel de apropiat cum am fost cu Petre.

Făceam Crăciunurile, Revelioanele împreună. Dacă nu ne vedeam de Crăciun, ne vedeam a doua zi, în familie”, a mai spus Constantin Enceanu.