Paul Andreescu, președintele deținuților politic din Constanța, a decedat la vârsta de 82 de ani. Acesta a fost arestat la doar vârsta de 17 ani și a fost condamnat la cinci ani de temniţă comunistă. A trecut prin carcerele de la Jilava, Gherla, Strâmba și Periprava. Cauza decesului nu a fost anunțată.

Paul Andreescu a fost arestat la vârsta de 17 ani

După ce a terminat liceul „Mircea cel Bătrân“ din Constanța, alături de alţi prieteni, Paul Andreescu s-a alăturat unui grup grup de rezistenţă anticomunistă, care desfășurau diferite acţiuni subversive. Încercând să racoleze alți membri în grupul lor, unul dintre ei a făcut legătura cu cineva de la Securitatea regimului comunist, spunând ce au ei de gând să facă. Aşadar, au fost toţi arestaţi ulterior şi băgaţi fără drept de apel în beciurile anchetatorilor.

După acest eveniment, a urmat procesul extrem de scurt, în care Paul Andreescu, în vârstă de 17 ani a primit sentinţa: 5 ani de temniţă. Familia Andreescu a primit o mare lovitură după ce a fost anunțată sentința. Viitorul tânărului catalogat drept „duşman al poporului“ a fost distrus definitiv.

Închisorile erau adevărate lagăre de exterminare

În timp ce comuniştii îşi măsurau realizările în cincinale de împliniri măreţe, Paul Andreescu s-a maturizat forţat în împrejurări groaznice, într-un cincinal petrecut în închisorile de la Jilava, Gherla, Periprava, Strâmba, Stoeneşti și Grădina. Despre experienţele la limita rezistenței, din perioada comunistă, a reușit să povestească detaşat. Pe torţionari, însă, nu-i poate uita niciodată. Şi nici ierta!

„Închisorile erau adevărate lagăre de exterminare. Torţionarii se întreceau să adauge pedepse şi să inventeze metode de supliciu la un regim de tortură deja greu de imaginat, ordonat din laboratoarele puterii comuniste şi monitorizat de Securitate. Te băteau până deveneai carne vie. Iar tratamentul pe care ţi-l prescria medicul închisorii era compresă cu apă rece. Cinic. La Gherla era comandant temutul Goiciu, pe care îl aşez printre cei mai mari criminali ai comunismului. Avea un pluton, de la ofiţer până la ultimul gardian, care executa cu plăcere sadică ordinele. Istrate, Diniş, Mihalcea, fraţii Şomlea cărora li se spunea «Vacile negre», Bunea, Cîrţu… Era o competiţie între ei pentru acte de cruzime“, a spus Andreescu.