Doliu fără precedent! Unul dintre cei mai cunoscuți călugări budiști din lume a murit. A fost un oponent al războiului din Vietnam

Călugării budiști sunt în doliu, după ce Thich Nhat Hanh s-a stins din viață. Acesta a fost unul dintre cei mai influenți călugări budiști din lume. El a decedat, la vârsta de 95 de ani, la templul Tu Hieu din Vietnam, înconjurat de discipolii săi, anunță organizația înființată de el.

Regretatul călugăr budist a fost un activist pentru pace, iar în anul 1960 a devenit cunoscut ca fiind un oponent al războiului din Vietnam. De asemenea, el este cel care a făcut cunoscut conceptul de mindfulness prin intermediul numeroaselor sale cărți și centre de meditație pe care le-a înființat.

„Invităm iubita noastră familie spirituală mondială să acorde câteva momente pentru a fi în pace”, a precizat organizaţia fondată de Thich Nhat Hanh, scrie Reuters.

A fost exilat în 1960

Presa internațională mai scrie că Thich Nhat Hanh a fost exilat în anul 1960 din cauză că a cerut încetarea războiului din Vietnam. Ulterior, liderul drepturilor civile Martin Luther King l-a nominalizat pe acesta la Premiul Nobel pentru Pace în anul 1967. El la descris pe regretatul călugăr budist ca fiind un ”apostol al păcii şi al nonviolenţei”.

În perioada în care s-a aflat în exil, el a popularizat conceptul de mindfulness în Occident, mai ales în rândul persoanelor publice, precum Oprah Winfrey şi actriţa Gwyneth Paltrow.

Thich Nhat Hanh a revenit în Vietnamul natal în 2018, după aproape 40 de ani în exil în Franţa.

A fost supravegheat de poliție

El a fost apoi autorizat de autorităţile vietnameze să se întoarcă în ţara sa natală, dar a rămas sub supravegherea atentă a poliţiei din ţara comunistă.

De la întoarcerea în Vietnam, adepţii săi au sosit în număr mare pentru a-l însoţi pe călugăr în timpul plimbărilor sale în grădinile luxuriante ale templului său.

Mesajele sale nu au fost însă întotdeauna bine primite de guvernul comunist din Vietnam, care a închis în 2009 templul său din sudul provinciei Lam Dong.

După un accident vascular cerebral suferit în 2014, Thich Nhat Hanh nu mai a mai putut vorbi sau merge.