Dolarul a înregistrat un maxim al ultimilor doi ani pe fondul deteriorării în continuare a climatului economic global şi a faptului că stabilizarea pieţelor financiare, din păcate, a rămas încă la stadiul de deziderat.

Dolarul a crescut, faţă de euro, la 1,2726, maximul din ultimii doi ani, şi la 1,6041 în raport cu lira sterlină, maximul din ultimii cinci ani. Principala motivaţie: teama din pieţe în ceea ce priveşte climatul economic mondial. Guvernatorul Băncii Angliei, Mervyn King, a declarat că economia Angliei este pe cale să intre în recesiune şi a adăugat că „niciodată de la începutul celui de-Al Doilea Război Mondial, sistemul nostru bancar nu a fost atåt de aproape de colaps“.

Prin urmare, piaţa a început să pună deja în preţ viitoare reduceri ale ratelor dobånzilor la lira sterlină şi la euro.

131-21097-3.jpgDolarul, care poartă deja o dobåndă redusă la 1,5%, are „avantajul“ că Federal Reserve nu prea îşi mai poate permite să reducă dobånda de referinţă. Dacă acum cåteva săptămåni în atenţia investitorilor era criza financiară, care s-a soldat cu falimentul multor instituţii financiare de prestigiu şi cu blocarea pieţelor de credit, recesiunea economiei globale a devenit acum principalul factor pe care aceştia îl iau în calcul. Atåt investitorii individuali, cåt şi cei privaţi îşi lichidează masiv din poziţii, fie ele în acţiuni, fie pe piaţa Forex, fie pe pieţele de mărfuri. Astfel, bursele îşi continuă scăderea abruptă, cotaţiile perechilor carry-trades de asemenea, în timp ce aurul şi petrolul încasează tråntă după tråntă. Singurul cåştigător din acest meci este dolarul, nu atåt din considerente fundamentale, cåt din faptul că investitorii îşi parchează lichidităţile în bonuri de tezaur. Atåta timp cåt teama va mai persista în pieţe, trendul de creştere a dolarului va continua. Să sperăm că nu pentru mult timp.