125-19012-3.jpgDolarul şi-a continuat ascensiunea faţă de moneda europeană în primele trei şedinţe ale săptămânii, ajutat de direcţia pozitivă a pieţei de capital americane. La sfårşitul şedinţei de miercuri, moneda americană a ajuns pånă la o cotaţie de 1,3985 dolari/euro. Ştirile din economia Statelor Unite ale Americii au lovit însă direcţia pozitivă a dolarului. Departamentul de Comerţ al SUA a anunţat că vånzările lanţurilor de magazine au scăzut cu 0,3% în august, ceea ce a făcut ca acţiunile listate la bursa din New York să înregistreze scăderi, joi, după trei zile consecutive de creştere. La problemele legate de vånzările lunii trecute s-au adăugat şi îngrijorările legate de soarta băncii de investiţii Lehman Brothers.

După „naţionalizarea“ Fannie Mae şi Freddy Mac, unde administraţia americană a decis să intervină decisiv pentru a evita intrarea în faliment, investitorii s-au temut că Lehman nu va reuşi să găsească finanţarea necesară. Zvonurile au amplificat deprecierea acţiunilor, dar şi pe cea a dolarului şi a yenului. Joi, dolarul a închis la o valoare de 1,4029 dolari/euro, iar vineri a mai pierdut 0,7%, pånă la 1,4121 dolari/euro.

În ultima şedinţă a săptămånii trecute, dolarul a scăzut 1,2% şi faţă de lira sterlină, ajungånd pånă la 1,7786 dolari/liră. De asemenea, yenul japonez a pierdut 0,78% faţă de euro, pånă la valoarea de 151,36 yeni/euro, iar, faţă de liră, a coboråt 1,2%, pånă la 190,6 yeni/ liră. Săptămåna a fost, totuşi, încheiată în creştere de dolar, în principal ca rezultat al dificultăţilor financiare americane, care au majorat aversiunea investitorilor la riscurile valutelor volatile. Decizia comună a Bank of America, JC Flowers & Co şi a China Investment Co de a forma un consorţiu care să preia Lehman ar putea menţine dolarul pe trendul de apreciere.