Premieră pentru cinematografia românească: documentarul “colectiv”, regizat de Alexander Nanau, devine primul film românesc nominalizat la Gala Premiilor Oscar.

Documentarul “colectiv”, nominalizat la două categorii la Premiile Oscar

Mai mult, pelicula este nominalizată atât la categoria “Cel mai bun lungmetrag internaţional”, cât şi la “Cel mai bun documentar”, potrivit anunţului făcut luni de către Academia Americană de Film.

“colectiv” concurează la categoria “Cel mai bun lungmetraj internaţional” cu filmele “Another Round” (Danemarca), “Better Days” (Hong Kong), “The Man Who Sold His Skin” (Tunisia) şi “Quo Vadis, Aida?” (Bosnia-Herţegovina), iar la categoria “Cel mai bun documentar” se va lupta cu peliculele “Crip Camp”, “The Mole Agent”, “My Octopus Teacher” şi “Time”.

Documentarul “colectiv” este regizat de Alexander Nanau şi reprezintă o coproducţie România-Luxemburg. Filmul este o poveste captivantă ce prezintă eforturile comune depuse de medici, oficiali guvernamentali şi jurnalişti de investigaţie, care luptă împotriva corupţiei în timp ce descoperă o fraudă de amploare în sistemul de sănătate din Bucureşti după incendiul din clubul Colectiv, care a avut loc pe 30 octombrie 2015 şi în urma căruia şi-au pierdut viaţa 64 de persoane.

Pelicula a primit deja mai multe premii internaţionale

În luna decembrie, “colectiv” a primit trofeul pentru “Cel mai bun documentar” la Premiile Academiei Europene de Film (EFA) şi este nominalizat la Premiul Lux al Publicului European, al cărui rezultat va fi care va fi anunţat pe 28 aprilie 2021.

Pelicula a obţinut deja titlul de cel mai bun documentar în cadrul mai multor festivaluri internaţionale de film, printre care It’s All True – Brazilia, Hamptons International Film Festival – SUA, Docville – Belgia, DocAviv Film Festival – Israel, Zurich Film Festival – Elveţia sau Luxembourg Film festival – Luxemburg.

“Ce este cel mai încântător este că această poveste merge mai departe şi, până la urmă, este o poveste despre stat, nişte autorităţi incompetente, care prin minciună şi manipulare au călcat vieţile oamenilor în picioare şi e cât se poate de important să îl vadă cât mai multă lume şi poate ajută pe alţii să îşi dea seama când sunt ei poate manipulaţi şi li se pune lor viaţa în pericol de către autorităţi”, spunea regizorul Alexander Nanau pentru Agerpres în luna februarie a acestui an.