Pe lângă acest ghid informativ, în document sunt specificate și anumite măsuri cu caracter de interdicție. Printre acestea se află și aspiratorul, care „nu se folosește pentru efectuarea curățeniei, nici înainte de deschidere, nici în timpul funcționării unității de învățământ pe perioada verii”.

Astfel, conform Hotărârii Comitetului Național pentru Situații de Urgență nr. 28 din 11 iunie 2020, în cadrul căreia s-a decis „reluarea activității în creșe, grădinițe și after-school-uri”, ministerul a elaborat un ghid.

„Punctele de contact (clanțe, întrerupătoare) vor fi dezinfectate de două ori pe zi, la prânz și la finalul programului, dacă programul de activitate al unității de învățământ este prelungit (10 ore/zi).

Coridoarele și grupurile sanitare vor fi dezinfectate regulat cu substanțe biocide/virulicide, în mod obligatoriu, între schimburi (dacă este cazul) și la finalizarea programului.

Aerisirea sălilor de activități se face la un interval de 20-30 minute sau, pentru o menținere constantă a circulației aerului, se păstrează deschisă cel puțin o fereastră, fără a compromite siguranța copiilor. Nu se vor folosi echipamente pentru recircularea aerului”, se arată în documentul Ministerului Educației.

De asemenea, ghidul prevede și eliminarea perdelelor, a mochetelor sau covoarelor, a draperiilor și a jucăriilor din materiale textile (inclusiv a celor din pluș). “Mochetele sau covoarele care nu pot fi îndepărtate pot fi igienizate corect cu aparate pe bază de aer cald”, se mai arată în document.

Ghid Ministerul Educației