In topul preferintelor tinerilor licentiati, dar si al cercetatorilor, proiectantilor sau altor categorii profesionale, se situeaza – asa cum era si de asteptat – Statele Unite ale Americii. Iar americanii sunt mai mult decat receptivi in a gazdui si, ulterior, a incetateni absolventi ai universitatilor romanesti, in special ai celor tehnice. Aceasta bunavointa a yankeilor nu este intamplatoare, cota atribuita inteligentei tehnice si stiintifice romanesti plasand tara noastra pe un excelent loc al doilea in lume (prin raportarea numerica a savantilor romani la populatia tarii, in ultimul secol). Cele mai mari sanse ca sa cuceresti America le ofera universitatile americane, mai ales prin programele de studii postuniversitare sau postdoctorale. Mai mult, daca bagajul de cunostinte profesionale si de limba engleza este foarte bine apreciat prin testele aferente cerute la admitere, mediul academic american este destul de darnic in burse (scholarship) si alte mijloace de suport financiar (fellowship – agregatie, assistantship – asistenta si grant – bursa), ceea ce rezolva in mare parte problemele pecuniare.
In schimb, direct proportional cu larghetea si diversitatea ofertei americane sunt si pretentiile de admitere, care pentru unele facultati de renume international sunt chiar drastice. Succesiunea actiunilor pe care trebuie sa le efectueze un potential doctorand este urmatoarea: obtinerea unui formular de inscriere pentru admitere (in care sunt listate absolut toate celelalte acte/documente necesare, precum si conditiile pentru bursa sau sprijin financiar) si obtinerea unor punctaje cat mai ridicate la testele GRE (Graduate Records Examination), GMAT (General Management Admission Test) si TOEFL (Tests of English as Foreign Language). Acestea se sustin si in Romania, pentru informatii suplimentare fiind recomandabila contactarea Fundatiei Fullbright din Bucuresti.
In Arizona, California, Florida sau New York
In cele ce urmeaza, am ales din multitudinea de oferte universitare americane, patru institutii academice de prestigiu din SUA. Alegerea nu a fost intamplatoare; tinand cont de statutul financiar derizoriu al romanilor, cele patru universitati se remarca prin politica de inlesnire a acordarii de burse si alte categorii de sprijin financiar (inclusiv sponsorizari din partea unor companii americane care sustin financiar invatamantul american de top-technology). Astefel, la Institutul de Tehnologie din California se poate ajunge la sprijin financiar pentru aproape toti doctoranzii (bineinteles, cu conditia ca punctajele testelor sa fie pe masura). Dar sa prezentam cele patru „americane”.
Caltech, adica Institutul de Tehnologie din California, este cunoscut si ca „fabrica” de laureati ai Premiilor Nobel – peste 30 (Linus Pauling, Carl Anderson, Roger Sperry, Thomas Hunt Morgan, Max Delbrueck, Murray Gell-Mann, Willy Fowler). Tot la Caltech si-au desavarsit pregatirea: Richard Feynman, Charles Richter (scara seismica R.) si Maarten Smith (teoria quasarilor).
Universitatea Cornell este una dintre cele mai „acoperite” universitati nord-americane, in sensul ca nu exista domeniu fara invatamant doctoral si postdoctorat. Ithaca, orasul campus, mai este cunoscut si ca fieful american al celebrei formatii Pink Floyd.
Universitatea Centrala din Florida este cunoscuta prin legaturile acesteia cu NASA si prin vestitul program de cercetare Creol (bazat, in special, pe tehnologia de varf din domeniul opticii computationale, tehnicii laserilor, mecatronicii si roboticii).
Finalmente, Universitatea de Stat din Arizona, situata in orasul Tempe, este de notorietate in ceea ce priveste multitudinea de burse si suportul financiar pentru „creierele” internationale.    

Cornell University

Specialitati academice – PhD (doctorale): Inginerie aerospatiala; Inginerie (biologica, agricola, biomedicala, chimica, civila, electrica, alimentara, nucleara, a materialelor mecanica si textila); Economie agrara; Zootehnie; Antropologie; Fizica; Astronomie si Stiinte spatiale; Biochimie si Biologie; Biometrie; Biofizica; Chimie; Urbanism; Ecologie; Limbi clasice; Comunicatii; Literatura comparata; Calculatoare; Sociologie; Economie; Pedagogie; Literatura si limba engleza; Entomologie; Toxicologia mediului; Horticultura; Genetica; Studii germanice; Istorie; Istoria artei si Arheologie; Administrare hoteliera; Dezvoltare umana; Imunologie; Relatii industriale si de munca; Lingvistica; Matematica; Management; Microbiologie; Neurobiologie; Nutritie; Cercetare operationala; Farmacologie; Filozofie; Psihologie; Patologie vegetala; Management politic; Fiziologie; Limbi romanice; Limbi slave; Sociologie; Meteorologie, pedologie si agronomie si inca alte 16 specializari.
Buget anual necesar    min.12.928 – 14.760 dolari/an
Cerinte    GRE si GMAT minimale se stabilesc online la cerere, TOEFL –         min. 600 puncte
Data limita a admiterii    15.02 – 15.03 al fiecarui an (functie de specializare)
Burse/suport financiar    circa 12.300 dolari/an
Persoana de contact    Dina Kristof
Adresa    Cornell University, B50 Caldwell Hall, Ithaca, NY 14853-2602
Telefon / Fax    (1) 607 255 5243 / (1) 607 255 7658
E-mail    dre2@cornell.edu
Pagina Web    www.gradschool.cornell.edu/admission
Durata    maximum 6 ani

University of Central Florida

Specialitati academice – PhD (doctorate): Arta si stiinte (Calculatoare, Matematica, Fizica, Psihologie); Business Administration (Finante, Contabilitate, Business Administration); Inginerie (Stiinte computationale, Inginerie civila, Ingineria calculatoarelor, Inginerie electrica, Inginerie si Stiinte optice, Ingineria mediului, Inginerie industriala, Ingineria materialelor, Inginerie mecanica); Optica; Educatie
Buget anual necesar    18.714 dolari (in campus) / 21.084 dolari (in oras)
Data limita a admiterii    1.02 – 15.03 a fiecarui an (in functie de specialitatea aleasa)
Cerinte    GRE – min. 1100 sau GMAT – min. 450, TOEFL – min. 220
Burse/Suport financiar    15.000 – 18.000 dolari/an
Persoana de contact    Dr. Jim Moharam sau Dl. Courtney Lewis
Adresa    UCF, 4000 Central Florida Blvd., Orlando, FL 32816
Tel / fax    (1) 407 823 6833 sau (1) 407 8236986 / (1) 407 823 6810
E-mail    moharam@creol.ucf.edu sau clewis@creol.ucf.edu
Pagina Web    www.ucf.edu
Durata    maximum 6 ani

Arizona State University

Specialitati academice – PhD (doctorate): Muzica; Inginerie aerospatiala; Antropologie; Bioinginerie; Biologie si Ecologie; Business Administration; Inginerie chimica; Chimie; Inginerie civila; Comunicatii; Calculatoare; Psihologie; Economie; Inginerie; Geologie; Engleza; Istorie; Stiinte politice; Fizica; Drept; Matematica; Teoria artei; Filozofie; Microbiologie; Sociologie; Spaniola; Teatru etc.
Buget anual necesar    max. 22.132 dolari
Data limita a admiterii    15.02 – 15.03 al fiecarui an (in functie de statutul financiar)
Cerinte    GRE – min. 2085 sau GMAT – 500, TOEFL – min. 269
Burse/Suport financiar    13.635 – 15.880 dolari/an
Persoana de contact    Joseph Palais
Adresa    ASU, Graduate College, PO Box 871003, Tempe, AZ 8528-003
Telefon / Fax    (1) 480 965 3590 / (1) 480 965 3837
E-mail    eeinfo@asu.edu
Pagina Webtwww.asu.edu/graduate
Duratatmaximum 6 ani

California Institute of Technology / CALTECHr
r
Specialitati academice – PhD (doctorate): divizia Biologie (3 specializari); divizia Inginerie chimica si Chimie (3 specializari); divizia Stiinte aplicate si Inginerie (13 specializari); Stiinte planetare si Geologie (6 specializari); Stiinte sociale; Astronomie; Fizica si Matematicar
Cerintetmediile competitive: GRE – 2163, TOEFL – 627r
Buget anual necesartcca 27.500 dolari/anr
Data limita a admiteriit1.03 a fiecarui anr
Burse/suport financiartin functie de punctajul testelorr
Persoana de contacttDean of Graduate Studiesr
AdresatCaltech, Office of the Dean, 02 Parsons Gates, Pasadena, r
tCA 91125r
Telefon / Faxt(1) 818 395 6346 / (1) 818 577 9246r
E-mailtgradofc@hamlet.caltech.edur
Pagina Webtwww.caltech.edur
Duratatmaximum 6 anir