”Sunt producători de aluminiu care funcționează cu energie pe care o cumpără din România și care e mai ieftină cu 20-25% comparativ cu prețul pe care îl plătim noi. Alro lucrează la reducerea consumului de gaze naturale, electricitate și apă în încercarea reducerii la maximum a costurilor cu aceste utilități. Compania consumă anual peste 3TWh de electricitate și funcționează la 80% din capacitate”, a declarat Gheorghe Dobra, directorul general al Alro.

Pede altă parte, Alro a reușit să supraviețuiască și pentru că este o companie integrată, cu o mină de bauxită în Siera Leone. Dobra a mai spus că prețul aluminiului pe piața internațională a scăzut în 2015, până la un minim de 1.440 dolari pe tonă, comparativ cu un nivel minim de 1.624 dolari pe tonă în 2014. Referitor la acest an, prețul aluminiului nu a trecut de pragul de 1.550 dolari pe tonă, până în prezent.

”Alro plătește 5 milioane de euro pe an pentru certificatele verzi, o scădere semnificativă comparativ cu de anii trecuți generată de decizia autorităților de anul trecut de a excepta o serie de companii mari consumatoare de energie de plata unei părți din certificatele verzi.

Noi ne revenim din șocul din ultimii trei ani (2012-2014). La nivelul maximal al prețului certificatelor verzi, plăteam 60 milioane de euro anual. La nivelul minim, costurile erau de 30 milioane de euro. Acum, plătim 5 milioane de euro”, a declara și Marian Năstase, președintele Consiliului de Administrație al Alro Slatina.

Pe de altă parte, potrivit lui Gheorghe Dobra, dacă Alro nu ar fi trebuit să plătească pentru sprijinirea energiei verzi, ar fi putut să investească în capacitatea de producție.