Din datele producătorului mai reiese că producția totală de aluminiu electrolitic a fost de patru milioane de tone, iar cea de aluminiu turnat, de peste 4.5 milioane de tone.
Alro s-a transformat dintr-un simplu producător de aluminiu primar, într-o companie integrată pe verticală, care deţine propria mină de bauxită, în Sierra Leone, propria rafinărie de alumină (Alum Tulcea) şi propria divizie de procesare a aluminiului. Investiţiile masive realizate de companie au făcut ca Alro să crească producţia de aluminiu electrolitic de la 163.000 de tone în 1997 la 207.000 de tone în 2016.

„În aceşti 20 de ani, Alro s-a transformat dintr-un producător de aluminiu primar într-o companie integrată pe verticală, furnizoare de aluminiu de înaltă calitate pentru industria aeronautică. Am trecut prin crize economice care au dus la închiderea unor competitori de-ai noştri din Europa, am reuşit, prin investiţii masive, prin programe de cercetare interne şi datorită angajaţilor noştri, să ne creştem eficienţa, să extindem portofoliul de produse, să intrăm pe pieţe exclusiviste. Această strategie va continua şi pe termen lung, continuând să ne concentrăm pe diversificarea portofoliului, pe creşterea eficienţei şi pe reducerea amprentei de mediu”, a declarat Gheorghe Dobra, directorul general al Alro SA, în cadrul conferinţei aniversare desfăşurată luni la Bursa de Valori București.

Compania a crescut livrările de aluminiu cu grad ridicat de valoare adăugată mare, atât pe segmentul de aluminiu primar, cât şi pe cel de aluminiu procesat. Astfel, producţia de lingouri (respectiv produse ieftine) a scăzut de la 105.000 de tone, la 8.000 de tone, adică de 12 ori. În schimb, producţia de sârmă din aluminiu a crescut circa trei ori, iar cea de şleburi – de peste şase ori. În segmentul de procesate, producţia de aluminiu extrudat s-a majorat de 5,5 ori, iar cea de produse laminate plate, de peste patru ori, în perioada amintită.

Pe lângă investiţiile în echipamente, Alro s-a concentrat şi pe reducerea consumurilor specifice. Astfel, consumul de electricitate a scăzut cu 1.000 kWh pe tona de aluminiu electrolitic. În divizia de aluminiu primar consumul specific de gaze naturale s-a redus de 2,5 ori, iar în divizia de aluminiu prelucrat, de peste 10 ori. Consumul de apă industrială a scăzut de peste cinci ori la aluminiu primar. În plus, consumul de electricitate s-a redus de peste patru ori, la aluminiul prelucrat. Începând cu 2013, Alro a pus în funcţiune ECO Turnatoria, pentru procesarea deşeurilor din aluminiu, cu un consum specific de electricitate cu 95% mai mic decât în cazul aluminului electrolitic.
Investițiile realizate de companie au avut un impact pozitiv și asupra mediului înconjurător, Alro reducându-și emisiile de gaze cu efect de seră de peste 85 de ori față de 1997. Impactul pozitiv asupra comunităților în care activează Alro nu s-a limitat la reducerea amprentei de mediu, producătorul de aluminiu a făcut, de asemenea, sponsorizări de peste 9,5 milioane de dolari în proiecte de sănătate, educațoe și mediu.

Alro este o subsidiară a Vimetco N.V., companie globală de aluminiu primar şi procesat, integrată pe verticală. Alro este cel mai mare producător de aluminiu din Europa Continentală (exceptând Rusia şi Peninsula Scandinavă), având o capacitate de producţie instalată de 265.000 de tone pe an. 

Companiile care fac parte din Grupul Alro sunt: Alro – producător de aluminiu, Alum Tulcea – producător de alumină, Sierra Mineral Holdings I, Ltd. – producător de bauxită, Vimetco Extrusion – procesator de produse extrudate, Conef, Global Aluminium Ltd. Şi Bauxite Marketing Ltd. Având această structură, Grupul şi-a creat un lanţ integrat de producţie, asigurând materia primă pentru Alro.