România nu mai poate face față de una singură în fața pandemiei!

Preşedintele Comisiei de sănătate din Senat a subliniat din nou importanţa vaccinării şi folosirea măştii într-un moment în care sistemul sanitar „este blocat”.

„Ar trebui să înţeleagă că deja avem nevoie de ajutor din străinătate. Că nu mai suntem suficient de mulţi doctori şi cadre medicale care să asiste numărul mare de pacienţi care se află internaţi în spitalele din România. Atât. Şi în rest, orice ajutor este foarte bine venit”, a declarat senatorul PSD Adrian Streinu Cercel la Biblioteca Naţională.

Sistemul sanitar din România este blocat în momentul de faţă

De asemenea, acesta spus că tot personalul medical „încearcă din răsputeri să asigure tot ceea ce se poate din punct de vedere al calității actului medical”.

„Vestea neplăcută este că sistemul sanitar din România este blocat în momentul de faţă. Dacă nu vreţi să staţi şi să aşteptaţi pe la cozi prin camere de gardă etc, singura modalitate pe care o aveţi la îndemână este să vă vaccinaţi. Dar vaccinarea trebuie acompaniată de purtatul măştii, pentru că vaccinarea va intra în funcţiune în cel mai scurt timp în 10 zile (…) Vaccinul protejează împotriva formelor grave de boală, împotriva ATI (…)

Trebuie să dăm Cezarului ce e al Cezarului, în momentul de faţă sistemului sanitar, care este alături de întreaga populaţie. Nu vă bazaţi pe autorităţi, nu vă bazaţi pe politicieni. Nu ele/ei vă protejează, atunci când doriţi să faceţi acest lucru. Dacă înţelegeţi că e bine să vă vaccinaţi, să purtaţi în continuare masca (…), atunci, cu siguranţă, vom depăşi cu toţii acest al patrulea val. Dacă nu vom face aşa, atunci ne aşteptăm şi la valul 5 şi, Doamne fereşte, şi la valul 6″, a atras atenţia Streinu-Cercel.

Este total obligatoriu în România

Totodată, medicul a explicat că rezultatele restricţiilor care vor intra în vigoare de luni se vor vedea abia după şase săptămâni. Mai mult, Adrian Streinu Cercel este de părere că ar trebui să înceapă testarea „la fiecare scară de bloc”.

„Din păcate, la rata de transmitere pe care o cunoaştem, în momentul de faţă, noi ne aşteptăm ca numărul pacienţilor infectaţi să crească. Ceea ce evident, reiese dintr-un calcul simplu. Dacă pentru tulpina iniţială, cea din Wuhan, aveam o rată de transmitere de 1 la 3, în momentul de faţă este 1 spre 10. Ca atare, la nivelul fiecărei persoane care este pozitivă, trebuie să mai calculăm 8-10 în spate care sunt asimptomatici şi de care nu se ştie.

Asta este regula simplă. Evident că a trebuit să fie luate nişte măsuri ca să se încerce limitarea transmiterii acestui virus, că ăsta este rolul măsurilor, dar mai mult decât atât, aş mai zice că trebuie să mai facem un lucru şi anume să începem să testăm la fiecare scară de bloc, în aşa fel încât să mai dăm oamenilor o şansă să fie diagnosticaţi din prima pentru că cu cât acest diagnostic este mai precoce, cu atât şansa de supravieţuire creşte considerabil”, a declarat Adrian Streinu Cercel.