Instituţiile financiare ar putea cere de la BCE 470 miliarde euro (629 miliarde dolari) pentru finanţare pe trei ani, conform estimării medii din partea celor 28 de economişti chestionaţi de Bloomberg. Suma s-ar situa cu puţin sub nivelul record stabilit în 21 decembrie, când băncile au împrumutat de la BCE 489 miliarde euro.
Noua operaţiune ar putea creşte cashul total din sistem cu mai mult de 300 miliarde euro, spune Luca Cazzulani, strateg pe instrumente cu venit fix în cadrul UniCredit din Milano.
“O parte din această creştere va fi probabil parcată, cel puţin temporar, în piaţa obligaţiunilor suverane, ceea ce ar reprezenta un suport în special pentru performanţa bondurilor Italiei şi Spaniei”, spune Cazzulani. Totuşi, “aşteptările sunt la un nivel destul de ridicat, ceea ce ar putea  crea ceva spaţiu pentru dezamăgire”, spune el.
“O cerere totală mai mică de 400 miliarde euro ar putea pune presiune pe spreadurile pe termen scurt”, explică analistul UniCredit.
Bondurile Italiei şi Spaniei au crescut de la primul împrumut pe trei ani acordat de BCE, ceea ce sugerează că băncile au investit o parte din bani în active cu randamente în mai mari. Aceasta a ajutat pentru diminuarea îngrijorării privind o criză a creditului şi le-a permis guvernelor să câştige timp pentru a stăpâni criza datoriilor suverane.