Șeful Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) a declarat într-un interviu acordat Agerpres cum va modifica organigrama din minister.

“În principiu, s-a discutat cu premierul ca modificările de organigramă pe care vrem să le facem să fie gata până la sfârşitul lunii ianuarie. Deocamdată, vorbim doar despre organigrama la nivel central. Nu am intrat încă în teritoriu, dar, pe măsură ce pun directori capabili aici, voi analiza şi în teritoriu. Sigur, sunt şi directori foarte buni care au reuşit să supravieţuiască şi alţii buni care au fost daţi în planul doi sau trei şi pe care încercăm să-i recuperăm. Sunt oameni de calitate în sistem, care trebuie aduşi la suprafaţă. Eu nu comentez cum au fost puşi unii sau alţii. Nu contează cu ce vii în spate, nu am probleme cu politicul, important este ca oricine să poată veni la concurs. Asta este ideea. Şi directorii actuali şi oricine doreşte. Voi da test ca la Comisia Europeană. Eu am dat test pe inteligenţă, pe management, deci merg exact ca la Comisia Europeană”, a spus Irimescu.

În ceea ce privește modificarea organigramei, ministrul susține că o va optimiza. ” Vreau să nu mai am o armată de directori generali adjuncţi, directori şi aşa mai departe. Nu am un procent anume de reducere, dar în mod sigur o voi uşura. Adică, mergem pe eficienţă. Unde s-a creat o direcţie de dragul de-a avea un director, clar voi renunţa.

Deja am eliminat un post de secretar de stat şi am rămas doar cu trei. L-am numit pe Sorin Radu şi în viitor vom vedea ce se va mai întâmpla. Am schimbat directorul general la Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR), l-am numit pe Andrei Szakal, şi în curând îl voi schimba şi la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA). L-am adus ca şi consilier al meu pe Miron Moldovan, care a mai lucrat în minister, la buget, şi care deja a descoperit nişte lucruri care m-au şocat. Este vorba de 800 de proiecte, pe Măsura 322 de infrastructură rurală, unde primăriile riscă să returneze banii europeni, dacă nu vom face cât mai rapid acte adiţionale cu aceste primării şi prefecturi. Sunt adevărate bombe cu efect întârziat pe care funcţionarii noştri nu mi le-au semnalat. Domnul Moldovan are şi o relaţie foarte bună cu reprezentanţii Ministerului Finanţelor Publice, pentru că vorbeşte acelaşi limbaj.

De asemenea, l-am numit pe domnul Dan Gherghelaş (fost director general al APIA – n. r.), consilierul meu pe Agenţia Naţională pentru Pescuit şi Acvacultură (ANPA) şi industrie alimentară, adică pe portofoliul doamnei secretar de stat Simona Man, dar este consilierul meu, pentru că vreau să urmăresc sectoarele cu sensibilităţi. Şi ANPA are foarte multe probleme. Am numit şi un nou secretar general, pe Rela Ştefănescu. În concluzie, vreau să aduc oameni noi”, a completat ministrul.