Piața medicinei dentare a cunoscut o explozie inclusiv în criză, detașându-se clar față de alte ramuri ale medicinei private. Dacă acum trei ani cabinetele stomatologice erau la fel de numeroase ca și buticurile de cartier, acum acestea fie au dispărut, fie au veniturile considerabil mai mici.
Piața a scăzut însă foarte puțin, pentru că pacienţii cabinetelor au fost „furați“ de clinicile mari, care oferă servicii specializate și complexe. Astfel, criza nu a știrbit veniturile celor mai mari clinici dentare din Capitală, care sunt tot mai numeroase și tot mai ingenioase în materie de servicii. În august, German Dentist a  inaugurat în România primul „dental spa“ dintr-un mall, concept care în Europa de Vest funcționează de ani buni.
Aici se fac tratamente stomatologice de urgență, dar și tratamente  de estetică facială. „Am observat că suntem mult mai vizibili așa“, spune Bogdan Bäeder, medic coordonator al German Dentist. Mallul este cea de-a treia locație din Capitală a clinicii fondate în 2001, cu o investiție inițială de 50.000 de dolari. „Marele meu avantaj a fost că am moștenit spațiul pe care se află prima clinică. Am început cu două scaune la mâna a doua, aduse din Germania, care erau la vremea aceea mult mai bune față de ce puteam găsi în România“, spune Bäeder. De altfel, aproape toate marile clinici au început cu investiții similare, după care s-au extins în funcție de cerere.
„Am crescut de la un singur scaun stomatologic la 20 în ultimii 12 ani, a fost o evoluție organică“, spune Oana Taban, director al Dent Estet, clinica cu cea mai mare cifră de afaceri în 2010: 8 milioane de lei. Nu s-au limitat la stomatologia clasică, așa că sediu lor a devenit Green Dental, prima clinică de medicină dentară bazată pe conceptul eco.
Mai mult, la sfârșitul lui 2008, au deschis prima clinică stomatologică din România și Europa de Est dedicată copiilor și adolescenților, care a necesitat o investiție de 330.000 euro. O excepție de la acest model de business este clinica dentară de lux DentalMed, apărută în 2007 în urma unei investiții de 500.000 de euro. „Am aplicat un concept american de business, și anume investiția totală în startul afacerii“, spune Mariana Oancea, director executiv DentalMed.
În ciuda crizei, o astfel de investiție s-a dovedit profitabilă, întrucât clienții din segmentul de lux au fost mai puțin afectați de dificultățile financiare. DentalMed a ales să înfrunte criza economică prin folosirea unor strategii de marketing inteligente, simultan cu menținerea la nivel înalt a calității serviciilor și permanenta inovare. Pentru DentalMed, rezultatul folosirii acestor tactici anticriză a fost acela de a obtine o si mai mare „rafinare” a targetului de pacienti, consolidand adresarea clinicii către segmentul premium, cu o stabilitate mai mare la intemperiile financiare. "Pacienții noștri, majoritatea oameni de afaceri, au avut mai mult timp la dispoziție pentru îngrijirea personală tocmai datorită crizei", spune Mariana Oancea. DentalMed a inregistrat creșteri ale cifrei de afaceri cu 20-30% în fiecare an, inclusiv în anii de criză și inaugurează anul acesta, în aceeași locație, cel mai mare centru de excelență în chirurgie și implantologie din București, care va cuprinde 9 unituri, sala de chirurgie, spații pentru minicolocvii, amenajari pentru live surgery, centru de imagistică dentară, printr-o investitie de 1,5 mil euro. Potrivit directorului Dent Estet, criza a determinat o schimbare în comportamentul pacienților: „Mult mai atenți la eficiența cheltuielilor, pacienții au ales servicii premium, iar asta ne-a favorizat creșterea“.
Împrumutăm specialiști din străinătate
Serviciile premium presupun intervenții complexe sau de mare rafinament, care trebuie făcute de către specialiști. Piața se confruntă cu lipsa specialiștilor cu ex­periență, pentru că personalul are doar două extreme de vârstă: fie debutanți, fie cu experiență, dar în vârstă. Generația de mijloc aproape că lipsește, preferând să lucreze peste hotare. „Pentru a compensa acest minus, am selectat o echipă internațională de medici specializați“, spune Mariana Oancea. Pe lângă medici, şi o parte din pacienţi au venit tot din străinătate, aşa-numitul turism dentar.
„Acum cinci-șase ani, în anumite țări, asigurările de sănătate nu au mai acoperit unele proceduri, care apoi au devenit un lux acolo“, spune Bogdan Bäeder. Dent Estet are pacienți din Franța, Italia, Germania și SUA. Valoarea pieței autohtone a fost evaluată la 300 de milioane de euro, o cifră incertă, pentru că vorbim de o piață atipică, din cauza lipsei de protocoale medicale care să uniformizeze calitatea tratamentelor oferite de medicii din toată țara.
„Se observă o aglomerare de pacienți în mediul urban, dar nicio unitate nu trebuie să funcționeze la limita științei“, spune Christian Marmandiu, director Swiss Ecodent, una dintre multele clinici deschise de curând, cu planuri de extindere.

Piața serviciilor stomatologice este o piață foarte competitivă, care a beneficiat de privilegiul de a se desprinde de mediul de stat încă din anii ’90.
Mariana Oancea, director DentalMed