Punctul cel mai de jos al recesiunii în acest an va fi în trimestrul al treilea, a declarat, azi, viceguvernatorul BNR Eugen Dijmărescu, indicând scăderea creditării companiilor începând cu luna aprilie.

„Ceea ce aş fi crezut cu ceva timp în urmă, faptul că punctul cel mai jos al recesiunii era în trimestrul al doilea, acum îl aşteptăm în trimestrul al treilea. La începutul anului, în ianuarie-februarie, chiar începusem să fiu puţin optimist, deoarece creditarea începuse să dea semne de ieşire din prăpastia din trimestrul al patrulea. Totuşi, în luna aprilie există o aplecare în jos, o decelerare de 1% a creditelor noi acordate companiilor”, a spus Dijmărescu, citat de Mediafax.

Agricultura trage în jos T3

Oficialul BNR a apreciat că primele semne ale revenirii economiei este posibil să apară în ultimul trimestru al anului şi că trimestrul al treilea va fi mai slab decât perioada ianuarie-martie, în condiţiile unor rezultate nesatisfăcătoare din agricultură.

Astfel, Eugen Dijmărescu îl contrazice pe guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, care a afirmat, luna trecută, că economia românească va traversa o recesiune în „V”, cu o scădere, urmată de o revenire treptată, şi că punctul minim al acestei scăderi a fost atins în primul trimestru.

SURSA: Mediafax