Diana Cîțu nu are nicio implicare în percheziții

În mediul online au apărut informații care arătau că Diana Cîțu ar fi fost implicată într-un dosar legat de afaceri de colectare a deșeurilor din sticlă. În urma acestor informații, avocatul fostului șef al Administrației Fondului de Mediu (AFM), a trimis un comunicat de presă în care spune că afirmațiile din spațiul public sunt defăimătoare.

De altfel, avocatul mai spune că aceasta nu are nicio implicare în ceea ce privește perchezițiile efectuate de către Direcția Generală de Poliție din București.

„Ca urmare a apariției în spațiul public a unor afirmații cu caracter defăimător la adresa Dnei Diana Cîtu, facem următoarele precizări:

Dna Diana Cîtu nu are nicio implicare în operațiunile vizate de comunicatul de presă remis în această dimineața de Direcția Generală de Poliție a Municipiului București”, arată avocatul acesteia.

Diana Cîțu nu are nicio calitate în dosar

Potrivit comunicatului de presă trimis de către avocatul acesteia, Dana Cîțu nu are nicio calitate în dosar. De altfel, ea nici nu a fost convocată la audieri.

Avocatul fostului șef al Administrației Fondului de Mediu (AFM) solicită verificarea informațiilor oferite de către Direcția Generală de Poliție a Municipiului București.

„Dna Diana Cîtu nu are nicio calitate în acest dosar și nu a fost convocată la audieri.

Pe cale de consecință, știrile tendențioase apărute în anumite publicații de presă referitoare la operațiunea desfășurată de Direcția Generală de Poliție a Municipiului București, din dimineața zilei de 14 septembrie 2023, prin care se sugerează o presupusă implicare a dnei Diana Cîtu într-o activitate subterană cu caracter ilicit conțin informații false și, motiv pentru care, vă solicităm respectos, în bună credință, să procedați de prezentarea informațiilor, după verificarea din surse oficiale”, arată avocatul.

Prin surse oficiale, avocatul acesteia se referă la comunicatul de presă trimis de către Direcția Generală de Poliție a Municipiului București. În acesta nu există nicio trimitere către Diana Cîțu.

De asemenea, avocatul acesteia mai cere ca numele clientei sale să nu mai fie asociat cu elemente care nu sunt confirmare de sursele oficiale.

„Pe această cale, în vederea asigurării unei informări corecte a opiniei publice, vă solicităm să vă abțineți de la orice asociere a Dnei Diana Cîtu cu elemente/referințe neconfirmate din surse oficiale și care ar putea aduce prejudicii de imagine și comerciale”, arată avocatul.

Percheziții într-un dosar privind infracțiuni împotriva mediului

Poliția Română a anunțat, printr-un comunicat de presă, că a pus în executare 13 mandate de percheziție. De asemenea, s-au pus în executare și 13 mandate de ducere. Comunicatul poate fi găsit pe site-ul oficial al Poliției Române.

„La data de 14 septembrie 2023, poliţiştii Direcției Generale de Poliţie a Municipiului București – Serviciul de Investigare a Criminalității Economice – Sector 4 au pus în executare 13 mandate de percheziție domiciliară și 13 mandate de aducere, în Municipiul București și județele Ilfov și Vâlcea, într-un dosar penal în care sunt efectuate cercetări privind săvârșirea infracțiunilor de înșelăciune cu consecințe deosebit de grave, în formă continuată și fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată (13.061 de acte materiale), cauzând un prejudiciu de peste 10.000.000 de euro”, arată autoritățile.

Polițiștii arată că mai multe persoane au creat un circuit infracțional în anul 2021. Acesta s-a ocupat cu întocmirea de documente false. Ele atestau colectarea, transportul și reciclarea a peste 19.738 de tone de deșeuri din sticlă.

„În fapt, pe parcursul anului 2021, mai multe persoane, în calitate de administratori ai unor societăți comerciale, au creat un circuit infracțional, prin care ar fi întocmit în fals documente (avize însoțire mărfuri, borderouri ridicare deșeu, tichete cântar, recepții mărfuri etc), care atestau în mod nereal colectarea, transportul și reciclarea a peste 19.738 de tone de deșeuri din sticlă”, mai arată poliția.

reciclare sticla
SURSA FOTO: Dreamstime

Prejudiciu de peste 52.000.000 de lei

Poliția a mai precizat că documentele acestea stau la baza întocmirii dosarelor de trasabilitate a deșeurilor. Poliția Română mai spune că prejudiciul cauzat este de 52.032.542 de lei.

„Din cercetări, s-a stabilit că aceste documente ar fi stat la baza întocmirii dosarelor de trasabilitate a deșeurilor depuse la instituția cu atribuții în domeniu, scopul fiind evitarea corecțiilor ce trebuiau aplicate organizațiilor care implementează obligațiile privind Răspunderea Extinsă a Producătorului, în cazul neîndeplinirii obiectivelor asumate”, se arată în comunicat.