Maine va incepe a 4-a editie a conferintelor Forum Invest, editie dedicata perspectivelor de cooperare economica regionala in contextul noii Europe extinse, informeaza un comunicat remis redactiei.  

Printre subiectele care vor fi dezbatute se afla experienta elena de dezvoltare economica, interpretarea nuantata a modelul grecesc de absorbtie a fondurilor comunitare, programele de cooperare bilaterala si regionala, accesul la terte piete, climatul investitional, oportunitatile de afaceri din infrastructura si energie, ca si modalitati de finantare a proiectelor bilaterale.

Totodata, unul dintre subiecte va fi accesarea fondurilor structurale si de coeziune.  

“Estimam ca, prin folosirea acestor fonduri, Romania va atinge o crestere suplimentara a PIB de 15-20% pana in 2015”, a afirmat Anastassios Bougas, seful Unitatii Romania a Directiei Generale de Politica Regionala din cadrul Comisiei Europene, cu ocazia ultimei sale vizite la Bucuresti. 

Organizatorii se asteapta ca Bougas, vorbitor in conferinta, sa ofere informatii de ultima ora despre data de acceptare a Proiectului Cadrului Strategic National de Referinta, intrat in procedura de acceptare in ianuarie 2007.  

Theodorus Skylakakis, Secretarul General pentru Relatii Economice Internationale din cadrul MAE elen, va vorbi despre alocarea de fonduri Romaniei prin Planul Elen de Dezvoltare a Balcanilor. Planul este o initiativa a Greciei, lansata in 2002, prin care statul elen finanteaza cu 550 milioane de euro o serie de initiative de dezvoltare esalonate pe 10 ani. Proiectele sunt destinate sustinerii cresterii economice in regiunea de sud – est a Europei. In ceea ce priveste Romania, au fost aprobate deja 19 proiecte de investitii care au absorbit 12,2 milioane de euro.

La conferinte vor participa 250 de oameni de afaceri si oficiali din Europa Centrala si de Sud – Est. Romania va fi reprezentata, printre altii, de Darius Mesca, Secretar de Stat la Ministerul Economiei si Finantelor si Septimiu Buzasu, Secretar de Stat la Ministerul Transporturilor, Eugen Dijmarescu, vice guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, oameni de afaceri si reprezentanti mass-media.

Grecia este al zecelea mare investitor in Romania, cu mai mult de 3.600 de companii prezente pe piata locala. In 2006, relatiile comerciale au depasit pragul de un milliard de euro, comertul inregistrand o crestere de 47% fata de 2005.

Sursa: Capital 04 Iunie 2007