„Preţurile sunt destul de stabile, dar oamenii ar trebui să ceară mai mult de la calitatea produselor“, a declarat Maggie Kitshoff, director proiecte rezidenţiale în cadrul companiei. Fondatorul şi unul dintre acţionarii Prime Kapital, Martin Slabbert, subliniază şi el că standardele locuinţelor în România sunt foarte proaste.

„Sunt cetăţean român din luna februarie a acestui an şi mă mândresc cu asta şi credem că oamenii merită mai mult. Noi credem că putem livra un produs la standarde mult mai înalte, la preţuri similare cu cele care sunt livrate pe piaţă în acest moment“, spune Slabbert, CEO-ul dezvoltatorului.

După ce au făcut din NEPI cel mai mare investitor imobiliar din România, fondatorii săi, Martin Slabbert şi Victor Semionov, s-au retras din companie în 2015 pentru a repeta experienţa cu un nou fond denumit Prime Kapital. La scurt timp după formarea acestuia au încheiat un parteneriat cu sud-africanii de la MAS Real Estate Inc. (MAS REI) prin care ţintesc acum dezvoltări imobiliare ce depăşesc ca valoare suma de un miliard de euro la nivelul Europei Centrale şi de Est.

Prima lansare

Compania a lansat ieri primul său proiect rezidenţial din România, denumite Avalon Estate (foto sus). Pe un teren de 8,1 hectare, amplasat în spatele reprezentanţei auto Porsche Nord din Pipera şi cumpărat în 2016 de la omul de afaceri George Becali pentru circa 11 mil. euro, Prime Kapital vrea să construiască un cartier cu 793 de apartamente.

Investitorul se aşteaptă să primească Planul Urbanistic Zonal necesar proiectului până în aprilie 2019, pentru ca în iulie să obţine autorizaţia şi să înceapă prima etapă de construcţie. Întregul complex ar trebui predat până în 2024. Proiectul vizează corporatiştii care lucrează în Pipera. Suprafaţa utilă a locuinţelor variază între 70 mp şi 262 mp.

Anul trecut, Prime Kapital a cumpărat şi terenul fostei fabrici Marmura din Bucureştii Noi de la compania maghiară TriGranit şi vrea să construiască aici un cartier cu 380 de apartamente. Bugetul de dezvoltare, până în 2021, destinat celor două proiecte rezidenţiale este estimat la circa 118 mil. euro, conform rapoartelor financiare ale MAS REI.

 

„Analizăm achiziţia de terenuri suplimentare atât în Bucureşti, cât şi în alte oraşe pentru dezvoltări viitoare de proiecte rezidenţiale, dar deocamdată nu avem decât proiectele Avalon Estate şi Marmura. Sunt şanse să începem mai devreme construcţiile în Bucureştii Noi decât în Pipera“, spune Maggie Kitshoff.

Miza rămâne retailul

Afacerile Prime Kapital sunt concentrate, totuşi, spre sectorul de retail, cel care i-a consacrat pe fondatorii firmei. La finalul anului trecut, în portofoliul firmei care a rezultat din parteneriatul dintre Prime Kapital şi MAS REI figurau 14 proprietăţi, majoritatea terenuri, evaluate la peste 94 mil. euro şi care până în 2021 necesită o investiţie în dezvoltare de 377 mil. euro.

Investitorii vor să construiască un mall pe o parte din terenul Upetrom 1 Mai din Ploieşti, au cumpărat de la Hornbach 7,9 hectare de teren în Baloteşti pentru un centru comercial care va cuprinde şi un magazin Lidl şi au în plan o serie de mici zone comerciale adiacente unor hipermarketuri precum Carrefour, Kaufland sau Lidl în oraşe precum Târgovişte, Focşani, Slobozia, Roman şi Baia Mare. Sud-africanii au achiziţionat anul trecut şi parcul de retail Era Shopping Park din Iaşi.

Recent, MAS REI şi-a anunțat acționarii că va plăti 95 mil. euro, cash, pentru a achiziționa Militari Shopping din Bucureşti de la investitorul imobiliar Atrium European Real Estate, care, în acest fel, se retrage din România. Acesta va fi al doilea cel mai scump mall tranzacționat în București, după Promenada Mall, vândut în 2015 cu 148 mil. euro.

Prime Kapital şi MAS REI au contribuit la parteneriatul creat cu 400 mil. euro.