„Evaluările realizate acum de bănci se axează în special pe suprafaţa apartamentului, pe finisaje şi pe preţurile din zonă. Sunt şi alte elemente importante care dau valoare unei proprietăţi, cum ar fi prezenţa unei şcoli bune în apropiere, costurile finale de locuire, facilităţile unui complex sau calitatea lucrărilor de construcţie. Sperăm la o transformare în ceea ce priveşte evaluarea proprietăţilor”, a declarat Silviu Grigorescu, directorul general al Hanner România.

Investitorul a alocat un buget de 40 mil. euro pentru construcţia ansamblului rezidenţial The Park Apartments din cartierul Tineretului. Dezvoltatorul a finalizat până acum două blocuri şi lucrează la finisarea celui de-al treilea, care vor totaliza 360 de apartamente.

Impozit pe valoarea de piaţă

Premierul Dacian Cioloş a sugerat la începutul acestui an trecerea la un sistem de impozitare bazat pe valoarea de piaţă a imobilelor pentru a creşte veniturile la bugetele locale, în contextul în care în următorii doi ani nu există perspectiva unor transferuri semnificative de bani de la bugetul central către cel al primăriilor.

„Nu este o decizie rea, doar că e o schimbare profundă de filosofie să treci de la sistemul încetăţenit de impozit pe teren şi clădire la taxarea valorii de piaţă. Va trebui discutat foarte serios ce va însemna valoarea de piaţă şi cum o consemnezi la nivelul tuturor proprietăţilor imobiliare din România, pentru că afirmaţiile premierului se referă inclusiv la proprietăţile rezidenţiale. Predictibilitatea va fi mai mică, pentru că legi bugetele locale de ciclurile pieţei imobiliare“, a declarat Adrian Vascu, membru în boardul Asociaţiei Naţionale a Evaluatorilor Autorizaţi din România.

Potrivit acestuia şi în străinătate se foloseşte tot sistemul cu valori impozabile strânse în baze de date, care asigură predictibilitate autorităţilor locale.