Jurnalistul Ion Cristoiu a făcut comentarii explozive despre trădarea care l-a vizat pe fostul preşedinte Traian Băsescu dar şi despre jocul făcut de SRI într-un moment cheie din mandatul fostului șef al statului. El a vorbit și desore legăturile cu Elena Udrea. Totul s-a întâmplat într-un interviu acordat lui Marius Tucă.

Ion Cristoiu: Deci, nici un politician nu am vizitat … singurul om pe care l-am vizitat acasă a fost Ion Diaconescu. Dar la Coldea nici nu știu cum arată familia lui și nu știu unde stă. Eu am avut o discuție strict profesională cu… ba chiar în cazul lui Măgureanu noi eram certați, noi duceam polemică la EVZ dar în anumite lucruri el mă suna pe mine și eu pe el.

Marius Tucă: Când a fost trădat Băsescu? Când au fost trădați Băsescu și Udrea de fapt?

Ion Cristoiu: O să lansez o ipoteză, mi-a spus cineva întâmplător, nu e a mea, dar eu o fur din zbor. Mi-a zis să verific și poate verificăm împreună când el a început cu fratele său când l-au pus pe… Cei de l-a SRI l-au lucrat pe Traian Băsescu în 2015. Dacă ei, de la SRI, nu știau că fratele lui se duce într-un mediu, atunci ei trebuiau să demisioneze toți

Marius Tucă: În 2012-2013 cred că, nu? Sau mai devreme?

Ion Cristoiu: Când l-a pus … nu în 2012, când l-a pus premier nu pe Maior, ci pe Ungureanu. Și atunci… nu am înțeles de ce Traian Băsescu nu a făcut această problemă. Deci, noi avem o instituție numită SRI. Principala misiune a SRI este nu de a prinde, ci de a preveni la protecția Constituției, da? Eu am un președinte, zic așa, Traian Băsescu…

Marius Tucă: Da, trebuia să îl anunțe băi vezi că…

Ion Cristoiu: Nu să îl anunțe…

Marius Tucă: Să nu ajungă acolo

Ion Cristoiu: Da, fratele președintelui se duce într-un mediu… și îmi spuneți mie că SRI…

Marius Tucă: Deci l-au lăsat…

Ion Cristoiu: Nu, ajung la… ca să vedeți că ei l-au lucrat. Dacă ei, de la SRI, nu știau că fratele lui se duce într-un mediu, care era mediul acela, atunci ei trebuiau să demisioneze toți, de ce? Dar dacă ăia erau spioni?

Marius Tucă: Bun, și Băsescu e cel care a creat sistemul, nu și-a dat seama până în 2015 când s-a întâmplat asta?

Ion Cristoiu: Nu, atunci a pus niște nerozi acolo. Pentru că… încă o dată nuanța, nu datori față de Traian Băsescu, datori față de statul român. În momentul în care dumneavoastră sunteți premier și vine cineva și vă face curte, prima grija a SRI este să vadă cine e persoana. Ce dacă e americancă?

Marius Tucă: Domne, dar era vorba totuși despre Bercea Mondial, Dumnezeule, nu era vorba de Popescu sau Ionescu sau și Cristoiu putea fi.

Ion Cristoiu: Vă spun că nu avea cum să nu știe. Orice abatere… în America dacă fata sau fratele președintelui… nici nu îi spui președintelui… te duci la Bercea și spui: alo, băi nene, fi atent aici noi suntem de la poliție, da? Dacă îl mai primești pe acesta, pârnaie faci. Dacă fata președintelui Americii vrea să consume droguri, el îi spune președintelui să se ducă ăia de la Secret Service și îi spun lui dealerul lui acela: băi, fi atent, vrei să faci pușcărie?

Marius Tucă: M-ați convins.

Ion Cristoiu: Nu, l-au lăsat din mână, au făcut-o dinadins.

Marius Tucă: Și în 2015 l-au lăsat definitiv. În 2014, iertați-mă. În 2012, Băsescu a ajuns la mâna lor. Eu atunci i-am zis să demisioneze. Dacă el demisiona atunci, în timpul referendumului sau înainte de referendum el era președinte din 2014 și rupea

Ion Cristoiu: După părerea mea momentul de schimbare, deci 2012, momentul în care ei au început să îl călărească a fost referendumul.

Pentru că în acel moment, de fapt de prin 2009 mai țineți minte Traian Băsescu a venit cu o teză extraordinară, el are în spate poporul, da? Și la politicieni și la ăia de la SRI spunea: băi, știți cine este? Păi, eu am în spate procentajul. 2009 ajung la mâna lor da, la alegeri? A venit 2012 unde chiar a ajuns la mâna lor. Eu atunci i-am zis să demisioneze. Dacă el demisiona atunci, în timpul referendumului sau înainte de referendum el era președinte din 2014 și rupea.

Marius Tucă: A mai fost momentul când își dă demisia în 5 minute și s-a răzgândit. Și acela a fost un moment.

Ion Cristoiu: El a fost foarte afectat, pot să fac o dezvăluire, de voturile uriașe împotriva lui.

Marius Tucă: A fost afectat de asta dar nu l-a împiedicat să fie în continuare acolo și să…

Ion Cristoiu: Păi nu l-a afectat în sensul că el a făgăduit că face ceva.

Marius Tucă: Asta e, nu a mai făcut nimic.

Ion Cristoiu: Păi nu a mai făcut nimic să câștige.

Marius Tucă: Putem compara acest cuplu politic Traian Băsescu – Elena Udrea cu celebrul cuplu Carol al II-lea – Elena Lupescu?

Ion Cristoiu: Nu îmi pot permite că trimite, acolo știm că a fost o relație…

Marius Tucă: Păi nu, din punct de vedere politic…

Ion Cristoiu: Din punct de vedere da, adică din punct de vedere politic eu continui să susțin că Elena Udrea este un mare om politic. Păcat că s-a creat… față de ce e acum prin partide bate la scor. Mare om politic…

Marius Tucă: Și în ce măsură, cât a funcționat relația asta politică Băsescu – Udrea? Până când au apărut fotografiile de la Paris?

Ion Cristoiu: Ea funcționează și acum domnul Marius Tucă. Faptul că ea nu spune, arată că e mare om politic. Dacă ar fi femeie ar fi isterică. Uitați-vă la ea nu spune, uitați-vă la ea că nu îmi dă voie să public jurnalul.

Marius Tucă: Dar ce e în jurnalul acesta așa de important?

Ion Cristoiu: Mă rog, sunt niște lucruri care nu vrea ea să apară …

Marius Tucă: Am înțeles, dar în principiu?

Ion Cristoiu: În principiu, în jurnal ea apare că în foarte multe împrejurări îi atrage atenția bărbatului de stat Traian Băsescu că unii sunt trădători și el nu crede. Ceea ce așa și este.

Marius Tucă: Kovesi și Coldea în primul rând.

Ion Cristoiu: Și Maior, ea e destul de…”, a mai spus jurnalistul Ion Cristoiu