Ministerul Afacerilor Externe (MAE) îi răspunde fostului ministru pentru afaceri europene, Victor Negrescu, care a declarat, la Digi24, că semnarea contracului cu publicația „Politico” nu a avut loc în timpul mandatului său.

„Discuțiile au demarat și au fost finalizate în perioada ministrului delegat Victor Negrescu, sub coordonarea sa strictă. Ca ministru delegat a coordonat strâns, a trasat orientări și a luat decizii pe toate aspectele legate de pregătirea Președinției, inclusiv în ceea ce privește demararea și aprobarea deciziei politice privind parteneriatele media”, se arată în comunicatul MAE transmis la solicitarea Digi24.

Răspunsul integral al Ministerul Afacerilor Externe:

„Este o practică generalizată la Bruxelles și în alte capitale, ca statele membre care dețin Președinția Consiliului UE să încheie parteneriate de promovare a priorităților cu media și think-tank-urile de specialitate.

Parteneriatele au ca obiectiv multiplicarea mesajelor către un public cât mai larg, utilizând infrastructura de care dispun marile publicații europene cu audiență largă, în toate Statele Membre.

Orice Președinție utilizează aceste parteneriate pentru a informa mai bine publicul asupra activității desfășurate, promovarea Președinției și capitalizarea de imagine pozitivă implicând utilizarea unor instrumente adiționale, de care nu dispune în activitatea sa curentă.  

Contractele de promovare includ, pe lângă articole de promovare și prezentare a principalelor priorități sectoriale, și mai multe evenimente (conferințe, seminarii etc.) organizate în comun, axate, de asemenea, pe dosarele de interes.

Aceste aspecte sunt ușor identificabile în cadrul publicațiilor sau evenimentelor respective.

De menționat, că toate aceste parteneriate se încheie cu respectarea independenței editoriale a acestor publicații, care sunt extrem de exigente în această privință. De altfel, publicațiile marchează conținutul sponsorizat al unui articol, care, în acest caz, poate prezenta numai informații legate de context, viziunea generală a unei Președinții, priorități, refuzând să promoveze în mod distinct orice personalitate națională sau aspecte care nu sunt în linie cu politica lor editorială.

 

În ceea ce privește contractele încheiate cu media din Bruxelles, acestea au fost făcute cu respectarea prevederilor legale, prin selecție de ofertă.

Discuțiile au demarat și au fost finalizate în perioada ministrului delegat Victor Negrescu, sub coordonarea sa strictă. Ca ministru delegat a coordonat strâns, a trasat orientări și a luat decizii pe toate aspectele legate de pregătirea Președinției, inclusiv în ceea ce privește demararea și aprobarea deciziei politice privind parteneriatele media”.

La rândul său, fostul ministru Victor Negrescu a explicat pe pagina sa de Facebook cum au decurs evenimentele din punctul său de vedere:

„Referitor la informația privind contractele semnate de Reprezentanța Permanentă a României pe lângă instituțiile UE cu diferite publicații internaționale doresc să clarific câteva aspecte:
– aceste contracte nu au fost semnate pe durata mandatului meu;
– aceste contracte au fost semnate după plecarea mea din funcție de către responsabilii din Reprezentanța Permanentă a României;
– nu este inedit să fie semnate astfel de contracte, au făcut-o și alte președinții. Contează însă cum se fac. Trebuie transparență în cheltuirea banului public. Dacă eram ministru solicitam ca toate aceste informații să fie publicate transparent online;
– pe durata mandatului meu, Reprezentanța Permanentă a propus o strategie de comunicare proprie cu un buget gestionat de ei. În strategie erau menționate aceste intenții, precum și multe altele, dar contractul nu a fost semnat sub mandatul meu. De altfel reprezentanța semnează contractele din bugetul propriu;
– nu am exercitat niciodată atribuțiile de ordonator de credite deoarece pe durata mandatului, ministrul delegat nu avea astfel de responsabilități. Contractele au fost validate de cei cu astfel de competențe în MAE;
– pe durata mandatului, ministrul delegat nu avea nicio competență de coordonare directă privind reprezentanțele externe ale României. Acestea erau gestionate de structurile MAE.

Sunt multe de spus dar momentan mă opresc aici. Pe durata mandatului meu nu au existat controverse privind cheltuirea banului public. Pentru cum au mers pregătirile România a fost lăudată de partenerii europeni. Rog pe cei care dau informații eronate pe surse să își asume responsabilitățile și semnăturile. Faptul că nu își asumă acest demers ridică semne de întrebare. Îi informez că a trecut mai mult de o lună de când nu mai sunt ministru.”