Conform ministrului Apărării, Gabriel Leșe, pe data de 12 ianuarie va fi comunicat numele câștigătorului, însă, francezii sunt de părere că, deși ei au oferit prețul cel mai bun, Guvernul României preferă grupul olandez Damen.

 „Din motive neclare, România încearcă cu disperare să ofere contractul olandezilor de la Damen, în detrimentul companiei franceze. Parisul, însă, nu va renunța. Sforile sunt trase de „președintele social-democrat al Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, care guvernează țara”, scrie Michel Cabirol în  publicația franceză La Tribune.

Conform aceleiași publicații, jocurile au fost date peste cap de oferta. „Oferta cea mai performantă din punct de vedere al prețului pentru patru corvette Gowind a fost 1,2 miliarde de euro, față de 1,25 miliarde de la Damen și 1,34 miliarde de la Fincantieri. Autoritățile de la București au trebuit să anuleze în 2016 un proces de achiziționare a patru corvete pentru neregularități procedurale comise în favoarea lui Damen”, susține Cabirol.

Într-o amplă analiză, jurnalistul aduce în discuție și o „presupusă corupție la Damen”, dar face aluzie și la procedurile la care ar recurge Guvernul României.

„O bilă neagră pentru România din cauza unui subiect controversat. Mai ales că dezvăluirile presei române despre presupusa corupție a lui Damen au apărut în multe articole în ultimele săptămâni. Pentru guvern, singura preocupare este să cedeze contractul celor de la Damen” susține jurnalistul.

Acesta mai spune că ministrul Mihai Fifor ar fi fost înlăturat din cauză că „este un adversar al lui Liviu Dragnea”. „Ministrul Apărarii ar trebui să reamintească Bucureștiului că Franța este foarte atașată de regulile dreptului internațional. În România, fostul președinte Traian Băsescu (2004-2014), îl acuza pe 20 noiembrie, prin contul său Facebook, pe Liviu Dragnea că vrea să influențeze oferta”, scrie La Tribune.

Publicația franceză îi reamintește și președintelui Klaus Iohannis despre angajamentele pe care le-a luat în numele României. „În timpul vizitei președintelui român la Paris, la 27 noiembrie, Klaus Iohannis a explicat că „consolidarea cooperării în domeniul Apărării va continua să reprezinte o prioritate, bazată pe angajamentele asumate de ambele țări în cadrul UE și NATO și în sprijinul obiectivelor Parteneriatului strategic UE-NATO”, conchide jurnalistul francez, conform evz.ro.

Franța este supărată de asemenea, și Michel Cabirol consemnează, și din cauza achizițiilor de elicoptere negociate de România cu americanii.