Echipa israeliană a analizat capacitatea serurilor, la peste 40 de angajați din domeniul sănătății, de a neutraliza varianta Omicron. 20 primiseră și a treia doză, iar 20 au primit doar două doze, ultima în urmă cu cinci sau șase luni, potrivit Jerusalem Post.

Studiul se bazează pe datele exclusive disponibile în ShebaMedical Center, ca parte a unui mare studiu serologic efectuat în rândul lucrătorilor din domeniul sănătății. A fost realizat în colaborare cu Laboratorul central de virologie al Ministerului Sănătății.

Cei care au primit a doua doză nu au avut nicio capacitate de neutralizare împotriva variantei Omicron, dar au continuat să aibă o anumită capacitate împotriva Delta și chiar a tulpinii originale Covid-19.

„Nu a existat nicio capacitate de neutralizare, iar acest lucru este foarte îngrijorător”, a spus dr. Gili Regev-Yochay, directorul Unității de Epidemiologie a Bolilor Infecțioase, adăugând că acești oameni ar putea fi expuși la o formă severă a bolii. De asemenea, nu e clar dacă persoanele care au primit două doze recent ar fi protejate.

Anticorpii Pfizer pot fi de până la 40 de ori mai puțin eficienți împotriva Omicron

Testele de laborator efectuate în Africa de Sud săptămâna trecută au arătat că anticorpii de la cele două doze ale vaccinului Pfizer pot fi de până la 40 de ori mai puțin eficienți împotriva variantei Omicron.

Ca răspuns la aceste studii, dr. Sharon Alroy-Preis, șeful Serviciilor de Sănătate Publică, a declarat că ministerul ia în considerare să le ceară oamenilor să primească a treia doză la trei luni după a doua.

Două doze nu sunt destul de eficiente

„Oamenii care au primit doza booster sunt mai bine protejați decât cei care au primit doar două și, desigur, mai mult decât cei nevaccinați”, a spus Alroy-Preis. Ea a menționat că singurul pacient infectat cu Omicron aflat în stare gravă este nevaccinat.

Există un milion de israelieni care au avut primit două doze în urmă cu cinci sau mai multe luni și nu și-au primit doza booster. Alți 325.000 care au avut două doze mai recent ar fi eligibili pentru booster mai devreme, dacă politica s-ar schimba.
„Două doze nu sunt suficient de eficiente”, a spus Alroy-Preis.

”Pe de altă parte, studiul Sheba a constatat că doza booster crește capacitatea vaccinului de a lucra împotriva Omicron de aproximativ 100 de ori, ceea ce înseamnă că există „protecție semnificativă”, a spus Regev Yochay.

În plus, „se pare că în cazul Omicron există o șansă ca persoanele vaccinate cu doza booster să se infecteze, dar au mult mai puține șanse de a se infecta serios”. Regev Yochay a spus că nu este încă clar dacă eficacitatea dozei booster va scădea în timp.