În schimb, demnitarul german a lăudat guvernul de tranziţie de la Kiev.

Ministrul de Externe german a reamintit presei, la Kiev, de vizita pe care a efectuat-o în Ucraina cu câteva săptămâni în urmă, afirmând că "baricadele nu mai ard, iar vărsarea de sânge a încetat". Cu toate acestea, spune demnitarul german, situaţia rămâne dramatică în Ucraina.

Steinmeier a spus că alipirea peinsulei de la Marea Neagră de Rusia este "un fapt" care evocă pericolul unei noi divizări a continentului european. Acest lucru nu trebuie permis, a arătat ministrul Frank-Walter Steinmeier. Acesta şi-a exprimat bucuria privind trimiterea unei misiuni de observare OSCE în Ucraina, care are menirea de a evita agravarea situaţiei.

De asemenea, Steinmeier l-a felicitat pe premierul Iaţeniuk, care a declarat că doreşte să muncească "pentru întreg poporul ucrainean".

Într-un discurs recent, Iaţeniuk a subliniat că guvernul pe care îl conduce este gata să lucreze pentru întreg poporul şi să ţină cont de drepturile minorităţilor. Premierul ucrainean încearcă astfel să creeze o punte de dialog între guvern şi oamenii din Ucraina care nutresc sentimente pro-ruse. În opinia ministrului german de Externe, Frank-Walter Steinmeier, acesta este semnalul de care Ucraina are nevoie.

A doua oprire a lui Steinmeier în cadrul vizitei sale în Ucraina va fi în estul ţării, considerat a fi fieful susţinătorilor preşedintelui Ianukovici, îndepărtat de la putere. Regiunea Doneţk are o însemnătate economică aparte pentru Ucraina, aici aflându-se o bună parte din industria grea şi cea minieră.