Perdanţii buni ies în evidenţă în sport şi în politică deopotrivă. Cu toate acestea, noul duo de putere de centru-stânga Ponta-Antonescu nu poate să accepte şi nu va accepta înfrângerea. Mai mult decât atât: ambii au declarat că recenta hotărâre a CCR împotriva destituirii lui Traian Băsescu este ilegală, anti-democratică şi anti-naţională. Potrivit coaliţiei strategice de guvernământ, acum este datoria principală a guvernului de a-i proteja pe acei români care au votat în favoarea demiterii preşedintelui de ‘regimul Băsescu’ şi decizia CCR.

Suntem oare martorii unei apel la un Război rece civic într-un stat al UE?, se întreabă autorul articolului. Atât preşedintele interimar, Crin Antonescu, cât şi premierul socialist Victor Ponta par să nu fie conştienţi de implicaţiile unor astfel de comentarii, este de părere Robert Schwartz. Fie este vorba de acest lucru, fie ei încearcă de fapt să divizeze poporul român – în timp ce îndepărtează ţara de partenerii săi internaţionali, în acelaşi timp, subliniază el.

UE şi SUA au criticat evoluţiile recente din România şi au făcut apel în mod repetat la sprijinirea statului de drept. Aceasta spre nemulţumirea celor doi actori principali, care în mod eronat îşi imaginaseră deja că au câştigat lupta lor politică personală împotriva lui Băsescu, potrivit lui Robert Schwartz.

Acum, că Ponta şi Antonescu au trebuit să accepte decizia CCR, este timpul pentru o noua rundă în lupta pentru putere. Lucrurile se prefigurează mai dure. Berlinul, Bruxellesul şi Washingtonul sunt acuzate că se bazează pe informaţii unilaterale. Băsescu, spune opoziţia, ar fi plătit jurnaliştii români şi internaţionali pentru a genera un sentiment ‘anti-românesc’ în state partenere. Esenţa criticilor centrului-stânga de la Bucureşti este că ‘Vestul’ se amestecă cel mai intens în treburile interne ale ţării.

Partenerii nu comunică aşa, ţine să releve Robert Schwartz. Aceste acuzaţii absurde se fac ecoul unor plângeri supravehiculate în perioada comunistă. Ponta şi Antonescu sunt pe cale să construiască o nouă Cortină de fier între România şi ţările occidentale, consideră autorul comentariului. În acest proces, ei au uitat că România face parte dintre ţările occidentale nu numai datorită aderării la NATO şi UE, ci şi ca urmare a reformelor democratice – deşi lente – introduse acasă.

Atât Ponta cât şi Antonescu au uitat că o majoritate a românilor încă doresc să aparţină comunităţii europene a valorilor împărtăşite, notează Robert Schwartz. În numele acestor oameni şi, în interesul propriei lor ţări, ‘coabitarea’ între premierul Victor Ponta şi preşedintele reinstalat Traian Băsescu ar trebui să fie posibilă. Pe termen lung, o situaţie politică instabilă nu numai că slăbeşte încrederea într-un stat partener. Ea slăbeşte, de asemenea, situaţia economică deja precară.

O odisee nesfârşită ar însemna sfârşitul democraţiei în România. Acesta nu poate fi obiectivul niciunui politician responsabil de la Bucureşti, conchide autorul comentariului.
Sursa: Agerpres