Cu ocazia unui evenimentul anti-fumat, Klaus Iohannis a criticat din nou actualul Guvern PSD și a spus despre acesta că a eşuat şi în domeniul sănătăţii.

Klaus Iohannis a fost fumător timp de 15 ani, consumând chiar și două pachete de țigări pe zi. În cartea sa, președintele a mărturisit că acum nici măcar nu mai suportă fumul de țigară. De altfel, șeful statului nu suportă ca oamenii cu care lucrează să fumeze în jurul său, motiv pentru care le-a interzis asta colaboratorilor săi. „Este o regulă nenegociabilă”, a scris preşedintele.

Iohannis își dorește ca românii să conștienteze cât de nociv este fumatul pentru sănătatea lor.

„Tot mai mulți români înțeleg de ce este absolut necesar să adoptăm un stil de viață sănătos și să fim permanent informați cu privire la efectele pe care obiceiurile nocive, cum e fumatul, le au asupra propriei sănătăți. Din păcate, guvernarea PSD a eșuat și în ceea ce privește prevenția, care nu reprezintă o prioritate pentru actuala guvernare. În pofida promisiunilor făcute de guvern, nu vedem campanii eficiente de informare. Nu vedem nici mult-promisele spitale regionale, nu vedem nici îmbunătățirea infrastructurii sectorului sanitar și, cel mai grav, nu vedem niciunde grijă pentru oameni”, Klaus Iohannis, președintele României.

Un procent de 90% din cazurile de cancer pulmonar la bărbați și de 79% la femei, este provocat din cauza fumatului, conform Societăţii Române de Pneumologie.

Vezi și Alertă meteo: Iarna se întoarce. Trafic blocat din cauza zăpezii

„Tutunul e un criminal invizibil. Omoară, în UE, peste 1,5 milioane de oameni anual. Ştim acum că 70 la sută dintre fumători aveau sub 18 ani când au început să fumeze”, Vytenis Andriukaitis, comisar european pentru sănătate.

„Industria tutunului este incompatibilă cu realizarea drepturilor omului”, Stephen Marks, profesor universitar la Harvard.

Medicii spun că ţigările electronice nu sunt o opţiune mai puţin dăunătoare.

„Sunt deja alarme date în legătură cu țigareta electronică în ceea ce prievste un efect nociv direct legat de sistemele de suspensie a nicotinei în aceste dispozitive”, Bogdan Miron, profesor de pneumologie la UMF Carol Davila.

În România, 28% dintre tinerii de peste 15 ani fumează.