“Decembrie 2008 a fost singurul moment din viaţa mea în care am vrut să mă las de politică. A fost cel mai urât moment din viaţa mea, când ne fugăream, cei de la PSD, prin restaurante, unii intrau peste Geoană (Mircea Geoană – preşedintele PSD în acea perioadă, n.r.), îl dădeau afară din birou, îi luau hârtiile, intrau la negocieri. A fost cumplit, motiv pentru care am stabilit şi până inclusiv astă seară şi mâine şi poimâine s-a respectat această regulă de către toţi colegii mei, "never again", nu mai facem din nou ce s-a întâmplat atunci”, a spus Victor Ponta la Realitatea.

În decembrie 2008, PDL împreună cu PSD au format echipa de guvernare condusă de Emil Boc. Primul Cabinet Boc 1 a funcţionat doar până în luna septembrie 2009, după care social-democraţii s-au retras de la guvernare şi au promovat o moţiune de cenzură împotriva guvernului Boc, care a fost şi aprobată de Parlament.

Citiţi şi: Ce ascunde Marele Guvern Ponta
Despre negocierile purtate în aceste zile, premierul desemnat a precizat că “nici nu vine şi nu a venit nimeni până acum, şi vă garantez acest lucru din toate poveştile, n-a venit nimeni să-mi bată cu pumnul în masă, dacă nu-l pui pe omul meu, pe nu ştiu ce, ce o să se întâmple. Eu, până acum, am ţinut un echilibru”. Ponta a adugat că nu-l derajeanză legendele cu "Vin baronii…".
“Cum zicea domnul Băsescu, că fac ca maimuţica la baroni? Şi când m-am dus şi l-am propus pe domnul Rus ministru de interne, a zis: aha, deci nu ai pus omul baronilor”, a spus Ponta.

Liderul USL a mai menionat că din punctul lui de vedere, în acest moment, PSD-ul este un partid mult mai echilibrat decât era în urmă cu câţiva ani. “Uitaţi-vă, în primul rând, cine sunt preşedinţi de consilii judeţene, oameni din generaţia mea. Şi la Bacău e un om din generaţia mea, şi la Suceava e un om din generaţia mea, şi la Tulcea e un om din generaţia mea, şi la Dâmboviţa sunt oameni noi. Sigur că nu sunt atât de cunoscuţi. Miniştrii, sunt şi miniştri din vechea gardă a PSD-ului, care au stat aici şi în opoziţie, şi la putere, sunt şi oameni din generaţia mea. Deci, deocamdată, eu sunt foarte recunoscător partidului meu, care a fost tot timpul un partid foarte serios şi organizat”, a explicat Ponta.