Produsele agricole afectate cel mai puternic de către embargou la nivelul întregii Uniuni Europene sunt merele, tomatele, perele, fructele roşii, ciupercile, a declarat Constantin, într-un interviu acordat Agerpres. Producătorii români nu sunt direct şi imediat afectaţi de către embargou, aceasta datorându-se faptului că exporturile de produse agricole şi alimentare româneşti în Rusia sunt foarte scăzute. Anul trecut acestea s-au situat în jurul cifrei de 41 milioane euro şi au fost, în cea mai mare parte, cereale. În schimb, producătorii români sunt afectaţi indirect şi într-un mod destul de neplăcut de către dezechilibrele create în mod direct pe pieţele unor ţări din Uniunea Europeană. Până în prezent, în România, sectorul legume-fructe a estimat pierderi de 10 milioane euro, în special pentru castraveţi, ardei, tomate, vinete, morcovi, cartofi, pere, mere, struguri, prune, struguri.

 

Producătorii agricoli din state care aveau exporturi masive în Rusia, precum Olanda care exporta fructe şi legume în valoare de 1,5 miliarde euro sau Polonia care exporta de 850 milioane euro în Federaţia Rusă, au în momentul de faţă surplusuri foarte mari şi vor încerca să reorienteze produsele lor pe alte pieţe, inclusiv cea românească. În aceste condiţii, producătorii români se vor confrunta cu o concurenţă puternică din partea celorlalţi producători, apreciază Constantin.



Producătorii români de legume şi fructe estimau pierderile la 300 milioane de euro, iar Comisia Europeană a aprobat despăgubiri totale de 125 milioane de euro. "Purtăm un dialog continuu cu producătorii români încă din primele momente ale anunţării embargoului. De asemenea, am fost în contact cu Comisia Europeană încă din prima zi a embargoului şi am primit asigurări că se analizează foarte serios toate posibilităţile de sprijinire a agricultorilor afectaţi de criză. În momentul de faţă s-a aprobat într-adevăr suma de 125 milioane de euro care nu este suficientă, în opinia mea, pentru a despăgubi toţi producătorii europeni. În acest sens, mai multe state membre ale Uniunii Europene şi-au manifestat deja nemulţumirea", spune ministrul.



Comisia Europeană a anunţat că va acorda acest sprijin pentru retragerea de pe piaţă a mai multor tipuri de fructe şi legume. Practic, producătorii pot să îşi retragă de pe piaţă produsele care nu se mai pot vinde. În schimb, aceştia vor fi compensaţi financiar pentru pierderile suferite. "În data de 5 septembrie, în cadrul Consiliului extraordinar organizat pe această temă, avem speranţa că vom identifica şi alte forme de a nu crea dezechilibre pe piaţa unică. Într-un moment dificil, avem datoria să facem mai mult ca UE pentru a evita tendinţa, de înţeles, a statelor membre de a-şi proteja piaţa şi producătorii autohtoni. Este momentul să arătăm că acţionăm împreună, fiecare cu drepturi egale", spune Constantin.Potrivit afirmaţiilor sale, din punct de vedere al agriculturii şi industriei alimentare, sectorul de legume şi fructe este cel mai puternic afectat de embargoul rus. 

Sursa: Agerpres