Impulsionati de o economie infloritoare bazata pe resurse naturale si un surplus comercial de 94 de miliarde de dolari in 2006, rusii cu idei bune au gasit o solutie inteligenta de a face bani: vand relicve ale comunismului pe valuta forte. Altfel spus, orice turist occidental si nu numai, care vrea sa faca un cadou-kitsch original cuiva, cumpara un tricou cu inscriptia CCCP, portretul lui Lenin, insigne cu secera si ciocanul, busturi, carti, uniforme sau obiecte de birotica.

Unul dintre cei mai la moda disgneri rusi ai momentului, Denis Simachev, vinde articole vestimentare care ar putea parea bizare: paltoane realizate in cel mai pur stil sovietic, cu 2.100 de dolari sau tricouri cu figura lui Vladimir Putin, pentru suma de 600 de dolari. Avem si bijuterii din aur masiv care imita perfect copeicile din perioada stalinista si meniul e complet. Magazinul se afla pe cea mai scumpa strada moscovita, Stolesnikov, intre boutique-rile Hermès si Burberry.

Ati crede ca numai americanii curiosi cumpara asa ceva. Complet fals. Publicul este format in primul rand din rusi tineri, de 30 de ani, care castiga bine si si-au dat seama ca nu mai fac nicio branza cu haine Valentino sau Louis Vuitton, asa ca, un nou curent,  “Back to the U.S.S.R.” este ceea ce trebuie ca sa fii cool.

Sursa: NY Times

Data: 27 Noiembrie 2007