Povestea deputatului moldovean Ilan Șor este una destul de controversată în condițile în care nu este prima oară când imuntatea acestuia este șa mijloc. În 2019, Parlamentul l-a mai lipsit o dată de imunitate pe acesta, însă odată cu demiterea în noiembrie 2019 a guvernului Maiei Sandu și învestirea lui Alexandr Stoianoglo în funcția de procuror general de către ex-președintele Igor Dodon, dosarul în care era cercetat Șor a zăcut pe linie moartă în instanța de judecată până în prezent, arată dw.com. 

Deși a încercat să își investească noul Guvern, PSRM și deputații controlați de Șor formând o coaliție neoficială, aceștia au eșuat. În aprilie 2021 însă, președinta Maia Sandu a dizolvat Parlamentul și a stabilit pentru 11 iulie 2021 alegeri anticipate, iar de atunci a început o perioadă și mai controversată.

Mai multe personalități importante implicate în jafuri de miliarde, devalizări de bănci și atacuri raider au fost eliberate din pușcărie, după ce procurorii și-au retras subit acuzațiile. După victoria zdrobitoare a PAS la alegerile anticipate, cei eliberați au fugit dn țară, iar la acest scrutin, Ilan Șor a fost reales în funcția de deputat, redobândindu-și imunitatea.

Acest lucru nu a durat însă prea mult. După mai multe luni de rezistență și atacuri la adresa noii guvernări și a partenerilor externi ai Republicii Moldova, în octombrie 2021, procurorul general Alexandr Stoianoglo a fost suspendat și reținut pentru corupție iar Dumitru Robu a devenit din nou procuror general interimar, reluând majoritatea anchetelor de mare corupție încetate de Stoianoglo, care și-a cerut și scuze de la unii acum fugari.

Cea mai recentă mișcare făcută de procurorul general interimar Dumitru Robu a avut loc pe 16 decembrie, când acesta a depus la Parlament nouă cereri în care a cerut ridicarea imunității deputatului fugar Ilan Șor, reținerea, arestarea, percheziționarea și trimiterea lui în judecată.

De ce este acuzat Ilan Șor

În ceea ce privește acuzațiile aduse la adresa lui Ilan Șor, el este acuzat de: escrocherie, spălare de bani în proporții deosebit de mari, crearea și conducerea unei organizații criminale, fals în declarații, delapidarea averii străine și abuz de serviciu.

În cursul zilei de 23 decembrie, deputații au dat curs solicitărilor, urmând ca procurorii moldoveni să convingă Israelul să-l extrădeze pe Șor în Moldova, având în vedere multitduinea de acuzații aduse.

Mai exact, procurorul Robu susține că Ilan Șor ar fi fost organizatorul unui grup criminal în cadrul grupării criminale controlate de Plahotniuc, care îl deservea tot pe oligarhul Vladimir Plahotniuc – cel care a pierdut controlul politic al puterii în Moldova în iunie 2019 (la limita unei tentative de lovitură de stat) și a fugit și el din țară, ascunzându-se acum în Cipru, în partea controlată de Turcia.

„În cadrul grupării lui Plahotniuc, Șor avea sarcina de a crea fonduri bănești și de altă natură. O altă sarcină a lui era coordonarea activității cu alte grupuri criminale conduse de Platon și Plahotniuc”, a explicat Dumitru Robu.

Totodată, procurorul a mai precizat și că la executarea celebrului jaf bancar de un miliard de euro din băncile moldovenești în 2014 și-au unit eforturile trei grupuri criminale. Și le-a numit: „Gruparea Plahotniuc”, „gruparea Platon” și „gruparea Șor” – Veaceslav Platon fiind unul din cei eliberați (cu scuze) din pușcărie în mandatul lui Stoianoglo. Acum acesta este dat în căutare, ascunzându-se în Marea Britanie.

În același timp, procurorul Dumitru Robu a promis că Procuratura va comunica „la timpul respectiv” adevăratele circumstanțe care au stat la baza retragerii învinuirilor de către procurori în privința lui Platon, precum și despre motivele pentru care Stoianoglo și-a cerut scuze de la acesta.

Procurorul a fost întrebat dacă este convins de faptul că Israelul va accepta să-l extrădeze pe Ilan Șor în condițiile în care acesta are și cetățenia acestui stat. În acest context, el s-a arătat sigur de pedeapsa acestuia, având în vedere multitudinea de crime comise.

”Va răspunde pentru crimele comise”

„Procuratura este sigură că Șor va fi extrădat în Moldova și va purta răspundere pentru crimele comise. Israel este unicul stat care își extrădează cetățenii”, a adăugat el.

Trebuie menționat faptul că două dintre cele nouă cereri ale procurorului Robu de ridicare a imunității deputatului Ilan Șor se referă la preluarea controlului asupra Aeroportului Internațional Chișinău de către gruparea Șor.

Astfel, prima dintre ele îi vizează și pe mai mulți funcționari din Guvernul Republicii Moldova care au contribuit la crearea condițiilor pentru concesionarea frauduloasă a activelor Aeroportului în 2012-2013.

De cealaltă parte, cea de a doua cerere se referă la implicarea lui Șor în schema de preluare a controlului asupra Aeroportului Internațional Chișinău începând cu 2012. În acest sens, procurorul general a promis că, „prin acțiunile întreprinse de procurori, va fi restabilit controlul statului asupra acestui obiectiv strategic”.

Posturile de televiziune controlate de Șor în Moldova au oferit o replică în acest sens. Mai exact, acestea au difuzat o declarație în care Șor spune că procurorii au primit ordin să-i ridice imunitatea de la „guvernarea PAS” și a numit ceea ce se întâmplă „dezmăț” și „instaurarea unui regim totalitar și de uzurparea puterii de stat”.