Calarasi, Alba Iulia, Cluj, Timisoara, Piatra Neamt, Braila si Craiova. Reprezentantii Agentiei Nationale pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii si Cooperatie (ANIMMC), impreuna cu o echipa de consultanti de la Bruxelles, au stat de vorba cu personalul din cadrul agentiilor de dezvoltare regionala (ADR) si, in cadrul unor intalniri separate, cu reprezentanti ai asociatiilor patronale locale. „In total, am discutat cu aproximativ 40-60 de persoane in fiecare regiune”, spun expertii din echipa de proiect. Concluziile seminariilor si discutiilor au fost clare: „firmele mici si mijlocii nu sunt pregatite pentru provocarile pietei extinse, din urmatoarele cauze: productivitate scazuta, lipsa de competitivitate, lipsa abilitatilor manageriale, experienta tehnica scazuta, abilitati scazute de marketing si activitati de marketing necorespunzatoare, numar necorespunzator de clienti si loialitate scazuta fata de produse, accesul necorespunzator la finantare”. In studiul care sintetizeaza concluziile grupelor de lucru din teritoriu se mai arata ca exista un interes scazut in randu,l IMM-urilor pentru obtinerea informatiilor sau folosirea oportunitatilor de informare cand apar. De asemenea, Bill McConkey, unul dintre expertii europeni care a prezentat studiul a aratat ca „dintre toate subiectele abordate in cadrul seminariilor, cerinta pentru conformitatea cu marcajul Comunitatii Europene a fost cel mai putin inteleasa. Majoritatea participatilor aveau unele cunostinte de standarde si sisteme de management al calitatii, dar pentru unii drepturile de proprietate intelectuala erau destul de confuze”. Una peste alta, lucrurile nu stau deloc bine. De aceea, ANIMMC va primi aproximativ 1,8 milioane de euro anul acesta, mai exact pentru a redresa cat de cat situatia. Este vorba despre un program Phare de asistenta, in cadrul caruia Agentia va fi invatata cum sa ajute firmele mai mult. In prezent, ANIMMC nu este foarte pregatita, „ar trebui sa fie mai bine informata asupra sectoarelor in care activeaza IMM-urile”, se arata in studiu, mai ales ca „este posibil sa devina institutia care sa gestioneze fondurile europene adresate acestui sector”, dupa cum spune Jose Cervera-Ferri, expert UE in statistica si unul din coordonatorii proiectului. Studiul realizat de echipa de experti europeni a trasat si cateva propuneri de solutii. Printre acestea, se numara recomandarea ca bancile sa se axeze pe oferirea de produse specifice pentru IMM, aliniate la practicile UE. De asemenea, se atrage atentia ca firmele au pretentia ca organismele nationale, regionale si publice sa le asigure un sprijin practic pentru intrarea cu dreptul pe piata extinsa a Uniunii Europene. „Cea mai buna solutie ar fi organizarea unui centru unic in care sa se furnizeze gratuit IMM-urilor informatiile practice necesare”, precizeaza documentul in final. „Noi am realizat studiul si il prezentam in speranta ca autoritatile vor lua masuri”, a mai spus Jose-Cervera Ferri.

Cateva concluzii punctuale ale studiului

* Interes scazut in randul IMM-urilor pentru obtinerea informatiilor sau pentru folosirea oportunitatilor de informare cand apar
* ADR au nevoie de sprijin de la Guvern pentru a deveni mai utile pentru sectorul IMM
* ANIMMC trebuie sa fie mai bine informata asupra sectoarelor in care activeaza IMM-urile pe intreg teritoriul Romaniei
* In general, exista putine informatii despre sectoarele si numarul de IMM-uri care isi desfasoara activitatea in diverse regiuni.