De la începutul acestui an, sumele virate în conturile de pensii private facultative sunt deductibile de la plata contribuțiilor de asigurări sociale de stat și a celor de accidente de muncă și boli profesionale. Anterior, acestea erau deductibile numai de la plata impozitului pe venit pentru angajați, respectiv pe profit pentru cele achitate de angajatori. Deductibilitățile se acordă în limita a 800 de euro pe an – 400 de euro și aceeași sumă pentru firme.
Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) face demersuri pe lângă autorități ca sumele plătite în conturile de pensii private facultative să fie scutite și de la plata tuturor celorlalte taxe la stat.
Impact bugetar nesemnificativ
„Impactul financiar este minor. Noi am făcut o estimare și se ajunge la o reducere a veniturilor din contribuții pentru bugetul de asigurări sociale de stat de 3,2 milioane de lei“, declară președintele CSSPP, Mircea Oancea. Suma menționată echivalează cu 0,0067% din veniturile la acest buget. Estimarea CSSPP este valabilă pentru acest an și a fost efectuată luând în calcul circa 250.000 de participanți la fondurile de pensii private facultative, care au un salariu mediu brut de 2.022 de lei, aplicând deductibilitatea totală în limita a 400 de euro pentru angajat, respectiv angajator.
Comisia speră ca modificarea legislației să fie votată odată cu aprobarea Ordonanței de urgență nr. 117/2010 pentru modificarea Codului fiscal de către parlamentari, în cel mult o lună. „Dacă nu se va întâmpla acest lucru, revenim în acest an cu inițiativa“, adaugă Oancea. Dacă deductibilitatea totală va fi obținută va însemna că sumele de până la 400 de euro plătite într-un an vor fi scutite de la plata contribuțiilor individuale de asigurări sociale de sănătate, cele la Fondul național unic de asigurări sociale de sănătate (plătite de firme), la șomaj (plătite și de salariați, și de firmele la care lucrează), la Fondul de garantare pentru plata creanțelor salariale (plătite de angajatori).
CSSPP a obținut, de la începutul acestui an, și majorarea sumei absolute pentru care contribuițiile la Pilonul III sunt deductibile la 400 de euro pentru angajat și angajator față de 250 de euro în anii anteriori. „Majorarea sumei absolute (în limita căreia se acordă deductibilitățile) nu este o prioritate pentru acest an, dar va fi un pas pentru 2012. Țința este 1.000 de euro sau un anumit procentaj din venitul brut salarial anual, iar la nivelul angajatorului din fondul de salarii“, afirmă Oancea. Procentajele menționate de președintele Comisiei sunt de 10%-15% din venituri, argumentul principal fiind că studiile internaționale arată că este necesar un nivel de minimum de economisire de 10% din venituri pentru ca rata de înlocuire a veniturilor cu viitoarele pensii să fie rezonabilă.
Pensia facultativă mai eficientă decât mărirea de salariu
Contribuţia plătită de un angajator la un fond de pensii facultative în beneficiul unui salariat este cu 5% mai eficientă din punctul de vedere al obligaților suplimentare de plată ale companiei – contribuţii în sarcina angajatorului – decât oferirea unei prime (în cash) sau a unei majorări salariale în prezent, potrivit Asociaţiei pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR).
Oferirea unui beneficiu sub forma unei pensii facultative, comparativ cu oferirea unui bonus sau a unei majorări salariale, reduce cu 1,1% cheltuielile totale de personal şi poate creşte profitul companiei cu 4%-5%, susține APAPR. În același timp, salariatul câștigă la venitul său net 2,3% dacă acceptă o pensie facultativă în locul unui bonus în cash, potrivit Asociației.
Numărul participanților la cele 13 fonduri de pensii facultative a depășit 224.000 de persoane la sfârșitul lunii ianuarie. La sfârșitul acestui an, CSSPP estimează că numărul acestora va crește la circa 250.000. În același timp, activele nete adminsitrate pe Pilonul III echivalau cu circa 80 de milioane de euro și ar putea crește la 120 de milioane de euro la sfârșitul anului.

Majorarea sumei absolute (n.r.: în limita căreia se acordă deductibilitățile) nu este o prioritate pentru acest an, dar va fi un obiectiv pentru 2012.
Mircea Oancea, președintele CSSPP