Xiao Gang a fost înlocuit cu Liu Shiyu la conducerea CSRC, a anunţat sâmbătă presa chineză.

Liu Shiyu a fost viceguvernator al Băncii Centrale a Chinei şi din 2012 este preşedinte al Agricultural Bank of China, al treilea mare grup bancar chinez.

Xiao Gang fusese numit în funcţie în martie 2013 şi a fost criticat pentru modul în care a gestionat declinul semnificativ al pieţelor bursiere chineze din vara anului trecut, când bursele din Shanghai şi Shenzhen au pierdut 40% din valoarea lor.

Mai mult, mecanismul ''circuit breaker'', introdus în ianuarie pentru a preveni volatilitatea pieţelor bursiere chineze, a fost dezactivat după patru zile de utilizare, deoarece autorităţile au considerat că a accentuat declinul burselor.

Mecanismul ''circuit breaker'' este bazat pe indicele CSI300, care include acţiunile unor mari companii petroliere şi bănci de stat, cotate la cele două burse chineze. În momentul în care acest indice înregistrează o scădere de peste 5%, tranzacţiile sunt suspendate timp de 15 minute.

Potrivit analiştilor, pieţele financiare sunt afectate de îngrijorările cu privire la încetinirea economiei chineze, bănci şi preţul petrolului. În plus, economistul Saxo Banque, Christopher Dembik, consideră că în prezent sentimentul d