Declarație șocantă din Banca Națională a României, vebită de la unul dintre cei mai vechi colaboratori ai guvernbatorului Mugur Isărescu. Acesta spune că mare parte dintre tinerii români sunt condamnați din naștere, în anumite situații.

Tinerii care au nenorocul să se nască într-o zonă izolată, săracă sau departe de orice centru urban pleacă din start cu mai puţine şanse în viaţă, a afirmat vineri economistul-şef al Băncii Naţionale a României (BNR), Valentin Lazea, comentând concluziile unui raport privind starea învăţământului preuniversitar, realizat de Societatea Academică din România.

“Cea mai importantă concluzie a studiului mi s-a părut aceea că localizarea elevilor în zone defavorizate este principalul predictor al performanţei şcolare şi al ratei abandonului şcolar. Cu alte cuvinte, dacă ai nenorocul să te naşti într-o zonă izolată sau săracă sau departe de orice centru urban, şansele tale în viaţă sunt reduse din start. Şi aici vorbim de un principiu constituţional, egalitatea de şanse, care merge dincolo de sfera economică şi merge în sfera socială, în zona politică şi aşa mai departe”, a afirmat Valentin Lazea.

Economistul-şef al BNR a susţinut principiul ca societatea să nu lase pe niciunul din tinerii elevi să rămână în urmă.

“Dânşii vin şi cu câteva recomandări pentru a rezolva această problemă, a inegalităţii de şanse, spunând că actualul algoritm de distribuire a banilor de la centru, în funcţie de numărul elevilor, nu este suficient, ci că, din contră, ar trebui ca aceia din zonele defavorizate să primească mai mulţi bani, tocmai pentru a îi încuraja să îşi continue studiile şi pentru a descuraja abandonul şcolar. (…) Cum bine zic colegii noştri, să nu lăsăm pe nimeni în urmă dintre tinerii elevi”, a cerut Valentin Lazea.