SUA au transmis că testarea unui dispozitiv nuclear ar fi o greşeală, în timp ce China a făcut apel la cumpătare de ambele părţi. Consiliul de Securitate al ONU a extins restricţiile împotriva ţării comuniste izolate, în urma lansării din luna decembrie, considerată atât de SUA, cât şi de alţi vecini ai statului ca un test interzis pentru o tehnolgie de rachete cu rază lungă de acţiune.
Coreea de Nord a subliniat că racheta avea ca ţintă unică amplasarea unui satelit în spaţiu, cu scopuri paşnice.
JAPONIA: Rachetele nord-coreene capabile să atingă coasta de vest a SUA
Rachetele purtătoare nord-coreene sunt capabile de a fi lansate la o distanţă de 10.000 de km, ceea ce le permite să atingă coasta de vest a Statelor Unite ale Americii, se menţionează într-un raport al Ministerului japonez al Apărării.  Potrivit documentului, programul nord-coreean de rachete a avansat la un "nivel superior" şi constituie "un motiv serios de îngrijorare pentru comunitatea internaţională". Se subliniază de asemenea că, pentru Japonia, Coreea de Nord este o "ameninţare majoră".
Consiliul de Securitate al ONU a adoptat marţi o rezoluţie în care condamna lansarea recentă a unei rachete cu satelit de către Coreea de Nord, exprimând suspiciunea că această lansare putea să fi fost un test cu rachetă balistică, capabilă să fie echipată cu focos nuclear.
În plus, au fost înăsprite sancţiunile împotriva Coreii de Nord, în special a fost extinsă lista de organizaţii şi persoane care intră sub sancţiunile economice impuse mai devreme.
Autorităţile RPDC au răspuns deja la noua rezoluţie, ameninţând cu creşterea puterii militare a statului şi continuarea dezvoltării programului lor nuclear.
Beijingul îndeamnă "toate părţile" la reţinere
"Toate părţile în cauză ar trebui (…) să se abţină de la angajarea de acţiuni care ar putea agrava tensiunile din regiune", a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez al Afacerilor Externe, Hong Lei.
"Sperăm că toate părţile vizate îşi vor păstra calmul, vor rămâne cumpătate în intenţii şi acţiuni, vor ţine cont de interesele pe termen lung şi vor acţiona pentru reluarea convorbirilor în format de şase (SUA, Rusia, Japonia, Coreea de Sud, Coreea de Nord şi China)", a adăugat Hong.