Considerată în principiu o măsură bună pentru firme şi contabili, datorită simplificării procedurilor de declarare a taxelor şi contribuţiilor, declaraţia unică este întâmpinată cu multă neîncredere. Specialiştii în fiscalitate se îndoiesc că Agenţia de Administrare Fiscală este pregătită să gestioneze acest sistem.
„Depunerea unei declaraţii unice în acest moment pare de domeniul fantasticului având în vedere echipamentele informatice învechite pe care operează personalul din instituţiile publice, precum şi procesul birocratic din aceste instituţii“, spune Sorin Istrate, managing partner Contexpert Consulting.
Formular încâlcit
Prima declaraţie unică va avea ca termen 25 februarie 2011 şi va cuprinde impozitul pe venit şi contribuţiile de asigurări aferente lunii ianuarie 2011. Deşi termenul este destul de apropiat, detaliile noului sistem nu au fost încă puse la punct. Fiscul a întocmit deocamdată un model provizoriu de declaraţie pe care l-a lansat în dezbaterea publică. „Această declaraţie are 14 pagini, iar conţinutul este foarte încâlcit chiar şi pentru mine, deşi mie îmi plac cifrele. Dar nenumăratele trimiteri la alte legi, cu formulări de tipul: completaţi conform art. x alin y din legea z sunt foarte obositoare chiar şi pentru cineva foarte bine pregătit în domeniu“, explică Luminiţa Ristea, managing partner Nexia.
Baze de date inexistente
Clarificările şi aprobarea reglementărilor sunt aşteptate pentru sfârşitul anului. „Din păcate, ne-am obişnuit ca în fiecare an, între Crăciun şi Revelion, să avem lecturi «aprofundate» din Codul fiscal“, spune avocatul Dinu Petre, partener al casei de avocatură Cunescu, Balaciu şi Asociaţii. Nu doar cadrul legal este încă în suspensie, ci şi funcţionarea propriu-zisă a sistemelor informatice. Cu toate că despre declaraţia unică s-a vorbit ca de­spre o declaraţie electronică, depunerea se va face în paralel: și la ghişeu şi online.
„Termenul de 25 februarie 2011 este extrem de optimist având în vedere ritmul în care s-au mişcat lucrurile până acum. În acest moment, portalul pe care se va putea depune declaraţia este încă în construcţie şi abia în urmă cu o săptămână a fost lansat pentru consultare proiectul de ordin referitor la conţinutul declaraţiei si modul de transmitere a datelor“, arată Sorin Istrate.
Timpul scurt lăsat la dispoziţie firmelor creează şi o problemă de costuri.
Companiile cu mulţi angajaţi vor avea nevoie de softuri pentru procesarea informaţiilor. „Având în vedere complexitatea declaraţiei, este de la sine înţeles că un om nu o poate întocmi manual, mai ales atunci când este vorba de încărcarea datelor pentru câteva sute de angajaţi. Încă o dată companiile trebuie să aloce resurse umane şi financiare pentru updatarea softului informatic, astfel încât să obţină în timp util informaţiile care sunt importante în formular“, precizează Istrate.
Organizare slabă
Specialiştii în fiscalitate se tem că vor apărea obstacole și din cauza comunicării defectuoase dintre instituţii, pentru că fiecare tip de contribuţie este administrat de altă instituţie, iar bazele de date comune lipsesc. De exemplu, nici casele de pensii, nici cele de sănătate nu au o bază de date comună cu asiguraţii din toată ţara. De aceea, în prezent, companiile sunt nevoite să depună declaraţii la fiecare casă de sănătate la care sunt înregistraţi angajaţii.
„Sperăm ca această declaraţie unică să nu reediteze haosul şi cozile interminabile din iulie când contribuabilii au fost lăsaţi până în ultima zi să aştepte formularele din cauza incapacităţii organizatorice şi de logistică a instituţiilor“, spune specialistul Contexpert. Declaraţia va putea fi depusă şi pe hârtie doar până la 1 iulie 2011, conform proiectului ANAF, deşi există multe firme în comune sau oraşe mici care nu au încă acces la internet. Conform declaraţiilor autorităţilor, sistemul online va fi gata cel târziu la 1 februarie.

7 declaraţii se depun pentru salariaţi la: Fisc (100 şi 102), Casa de pensii, Casa de Sănătate, ANOFM, FNUASS şi Inspectoratul de Muncă