Pensionarii vor primi acasă decizia privind recalcularea pensiilor

Recalcularea pensiilor. Președintele Casei Naționale de Pensii (CNPP), Daniel Baciu, a reamintit că pensionarii vor primi acasă plicurile cu decizia de recalculare a pensiei. Aproximativ cinci milioane de pensionari vor fi destinatarii acestor plicuri. Ele vor fi expediate prin Poșta Română. Este important că fiecare pensionar va primi decizia prin poștă pentru a permite finalizarea procesului de recalculare până în luna septembrie.

În cadrul unei intervenții TV, el a oferit clarificări cu privire la procedura pe care trebuie să o urmeze pensionarii în cazul în care nu se află acasă atunci când vine poștașul. Potrivit spuselor sale, după emiterea actului normativ de către Executiv, plicurile vor fi tipărite și expediate prin Poșta Română cu confirmare de primire. Vor fi aproximativ cinci milioane de astfel de plicuri. Este important ca pensionarii să fie acasă pentru a primi decizia când vine poștașul.

Totuși, în cazul în care un pensionar nu se află acasă atunci când vine poștașul, plicul va rămâne la oficiul poștal local pentru câteva zile. Dacă pensionarul nu îl ridică în acest interval, plicul va fi transferat la sediul casei județene de pensii pentru preluare.

„Mai avem un pas până la trimiterea deciziilor”, a spus el pentru Digi24, referindu-se la un act normativ care să stabilească această procedură.

Daniel Baciu
Daniel Baciu (SURSA FOTO: Facebook, Daniel Baciu)

Unele pensii vor crește cu 90% de la 1 septembrie

Unii pensionari vor beneficia de creșteri ale pensiei de până la 90% de la 1 septembrie 2024.  Peste trei milioane de oameni vor beneficia de majorări ale pensiei. Punctele de stabilitate vor aduce un plus față de situația actuală. Este un plus acordat pensionarilor cu un stagiu de cotizare contributiv mai mare de 25 de ani. În cazul unui stagiu de cotizare foarte mare, de peste 40 de ani, creșterile vor fi substanțiale, ajungând chiar și la peste 80%-90%. Modelul noilor decizii de pensionare a fost deja publicat în Monitorul Oficial și a ajuns la casele județene de pensii.

Noile decizii de recalculare vor fi emise după data de 10 iulie 2024. Totuși, inițial, se anunțase că vor fi disponibile în luna mai. În prezent, au loc controale la casele județene de pensii pentru a verifica documentele.