Cu toate acestea, Organizaţia Mondială a Sănătăţii avertizează ferm China că o astfel de măsură implică riscuri majore pentru restul lumii, unde de abia acum apar din ce în ce mai multe cazuri de infectare cu coronavirus. În ultimele zile, în câteva localităţi chineze au fost deja relaxate măsurile de carantină. Unii locuitori au renunţat chiar şi la măştile de protecţie, fiind văzuţi circulând liber pe străzi.

Ostentaţia unui regim totalitar

De pildă, provincia Lianoning din nord-estul Chinei, situată la graniţa cu Coreea de Nord, este prima regiune care a dispus scăderea nivelului de alertă medicală la coronavirus, potrivit unor surse locale. La fel au procedat şi alte provincii în care trăiesc peste 300 de milioane de chinezi.

Specialiştii pun acest lucru pe seama nivelului de saturaţie al populaţiei carantinate, după săptămâni de psihoză colectivă, iar dorinţa de întoarcere la normalitate se suprapune cu intenţia autorităţilor comunite de la Beijing de a păstra aparenţa unei rezolvări exemplare a epidemiei, prin lichidarea rapidă a focarului.

O falsă acalmie a epidemiei?

Potrivit CNN, autorităţile medicale ale OMS atrag atenţia că poate fi vorba de o falsă acalmie a epidemiei, asemănătoare unui tratament cu antibiotice, când în primele zile de terapie pacientul se simte mai bine şi are tendinţa de a întrerupe cura cu aceste medicamente.

Mai mult, experţii spun că o asemenea decizie ar putea avea consecinţe nebănuite şi poate chiar devastatoare pentru populaţia Chinei şi a pentru omenire, la acest moment, când nu există nici un vaccin pentru coronavirus şi nu se cunosc toate informaţiile despre el. OMS atrage atenţia că omenirea se află în pragul unei pandemii dacă lucrurile vor scăpa de sub control.

În ultima săptămână au fost confirmate din ce în ce mai multe cazuri raportate în provincia chineză Wuhan, epicentrul epidemiei de coronavirus, datorită măsurilor drastice luate de autorităţile de la Beijing prin carantinarea masivă a populaţiei. Acest lucru este lăudat de OMS, care însă atenţionează că în alte ţări abia acum apar primele cazuri şi este posibil ca lucrurile să evolueze către o pandemie.

Subraportări şi noi metode de diagnostic

Din decembrie anul trecut şi până în prezent, bilanţul epidemiei de coronavirus a ajuns în China la peste 2.700 de decese şi 78.000 de cazuri de îmbolnăvire, confirmate oficial, deşi mulţi experţi cred că aceste cifre nu reflctă realitatea din teren, fiind vorba de o subraportare şi, în ultimele două săptămâni, de schimbarea criteriilor de diagnostic.
Specialiştii justifică graba autorităţilor chineze de a renunţa la măsurile de carantină prin teama de un declin economic greu de recuperat, însă recomandă o relaxare graduală a acestor măsuri pentru a evita reizbucnirea epidemiei sau apariţia unor situaţii mai greu de controlat în viitor.