"În viitor, vom înăspri controlul pentru a ne asigura că rămân numai cei mai buni şi mai inteligenţi", a declarat miercuri ministrul britanic de interne Theresa May într-o declaraţie scrisă adresată parlamentului.

Pragul de 35.000 de lire va putea fi eludat în cazul unor sectoare economice în care se înregistrează o "lipsă de oameni calificaţi" şi nu se va aplica nici oamenilor de ştiinţă şi doctoranzilor, a mai spus ministrul.

La rândul lor, studenţii, care constituie o mare parte dintre imigranţi, vor putea rămâne în Marea Britanie după obţinerea licenţei numai dacă vor avea un loc de muncă plătit cu cel puţin 20.000 de lire (23.800 euro) pe an.

Pentru prima dată, Marea Britanie stabileşte un criteriu economic pentru luarea deciziei în ceea ce priveşte permisul de rezidenţă, adaugă sursa citată.

Obiectivul guvernului britanic este de a reduce imigraţia netă anuală de la nivelul actual de circa 250.000 de persoane la mai puţin de 100.000 la orizontul anului 2015, ceea ce a fost pus sub semnul întrebării de unii politicieni şi oameni de afaceri, din cauza efectului pe care l-ar putea avea asupra economiei.
Sursa: Agerpres