Termenul prevăzut de lege pentru interzicerea produselor din plastic este începutul anului viitor, dar alternativele sunt deja oferite cumpărătorilor. Unele dintre noile plase biodegradabile sunt produse în ţară, din plante.

Marile magazine din România se pregătesc deja pentru momentul în care pungile din plastic nu vor mai putea fi comercializate. Un retailer a scos deja dintr-un magazin din Capitală toate produsele din plastic şi le-a înlocuit cu sacoşe biodegradabile.

„Este un magazin pilot, în care am introdus aceste posibilităţi. Costurile sunt extrem de mari, vorbim de costuri mai mari cu până la 400 la sută ale acestor materiale faţă de cele din plastic, de unică folosinţă”, spune Valer Hancas, director Comunicare hipermarket.

Cumpărătorii spun că folosesc, în medie, cam 5 pungi de plastic la o rundă de cumpărături. Nu toţi sunt însă de acord cu noile schimbări.
„Cu timpul si cu campanii de educatie la nivel national, oamenii trebuie să înţeleagă că deşeurile nu sunt o resursă epuizabilă şi că sunt adevărate pericole pentru sănătatea noastră”, spune Andrei Coşuleanu – repezentant Let’s Do it, Romania, citat de Digi24.

Măsura de interzicere la comercializare a sacoşelor din plastic va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2019 şi a fost luată pentru a ne alinia normelor europene.

„Vom avea grijă ca Garda Naţională de Mediu să facem controale astfel încât să nu îi treacă cuiva prin cap că poate să încalce legea”, spune Graţiela Gavrilescu, ministrul Mediului.

Vizate vor fi şi produsele de unică folosinţă din plastic. Comisia Europeană a propus spre dezbatere şi adoptare interzicerea acestora.

O altă măsură propusă de Comisia Europeană e obligaţia de a colecta 90% din sticlele de plastic, până în 2025.