Mai exact, potrivit Dpa, Turcia i-a obligat pe militarii germani să renunţe la o operaţiune de aplicare a embargoului asupra armamentului pentru Libia, transmite Agerpres.

Potrivit Comandamentului Interarme al Germaniei, marinarii germani au urcat duminică la bordul unui cargou turcesc suspect, pentru a verifica încărcătura. La scurt timp, Turcia s-a opus percheziţiei, iar forţele germane au fost nevoite să abandoneze misiunea.

Germania participă din august la misiunea Irini a Uniunii Europene, al cărei obiectiv este să împiedice livrările de arme către Libia, unde este în curs un conflict, şi să combată contrabanda cu petrol şi carburanţi.

Violenţele din Libia continuă din 2011, când a fost răsturnat de la putere dictatorul Muammar Gaddafi. Ţara a ajuns un câmp de de luptă prin intermediari, iar în conflict au fost atrase forţe străine.

O problemă mondială

Turcia este în centrul atenției de ceva timp. Fostul preşedinte francez François Hollande (2012-2017), declara în urmă cu câteva săptămâni că problema prezenţei Turciei în interiorul NATO ”trebuie să fie ridicată cu aliaţii noştri” din cauza ”comportamentelor agresive (ale Ankarei) faţă de ţările aliate’, nota AFP.

Ce caută ”Franţa şi Turcia în aceeaşi alianţă?”, s-a întrebat la postul de radio France Info predecesorul lui Emmanuel Macron, amintind că Turcia este ”un aliat” al Franţei în virtutea prezenţei sale în cadrul NATO.

”Este vorba de politici agresive ale Turciei faţă de ţări aliate şi care încurajează conflicte armate la porţile Europei”, a estimat fostul şef al statului francez. ”Această chestiune nu poate fi ocolită” întrucât, ca urmare a sprijinului american, ”noi ar trebui să acceptăm un aliat cu astfel de comportamente”, a adăugat el.

”Astăzi Turcia are în Siria un comportament care nu este acceptabil, provocând conflicte ce pot încuraja reapariţia organizaţiilor teroriste”, a explicat François Hollande, care a mai menţionat rolul Turciei în conflictul dintre Armenia şi Azerbaidjan şi ”comportamentul” ei în Libia.

În opinia sa, ”comportamentele agresive ale Turciei ridică problema prezenţei sale în Alianţa atlantică”.