Marina rusă a continuat să opereze în apele neutre mai aproape de țărmurile sale, inclusiv în Marea Baltică și Marea Neagră, dar, recent, corveta de clasă Steregushchiy a proiectului 20380 al Flotei Baltice a participat la o misiune pe distanțe lungi în Atlanticul de Nord și apoi a efectuat exerciții în Marea Nordului, unde a participat la exerciții de apărare aeriene, anti-nave și antisubmarine. Exerciții suplimentare au implicat pușcași marini din unitățile antiteroriste ale corvetei, informează NationalInterest.

Agenția Tass a informat că scopul principal al desfășurării pe distanțe lungi a navei de război, care se afla pe mare de aproape două luni, a fost de a asigura prezența navală și de a duce steagul Marinei ruse în zona de responsabilitate a flotei baltice. Proiectul 20380 se numără printre cele mai noi clase de corvete construite pentru Marina rusă.

Proiectată de Biroul Central de Proiectare Almaz de Inginerie Marină din Sankt Petersburg, Steregushchiy este nava principală din această clasă. Este o navă de război multifuncțională, dezvoltată pentru a îndeplini misiuni de escortă, pentru a patrula apele de coastă și pentru a oferi sprijin pentru foc în timpul operațiunilor de asalt amfibiu.

Navele pot fi utilizate pentru operațiuni în zona litorală, confruntarea cu submarine inamice și nave de suprafață, precum și în sprijinul operațiunilor de debarcare. Prima dintre corvetele Proiectului 20380, Steregushchiy, a fost comandată în noiembrie 2007, iar Marina Rusă anunțase anterior intenția de a cumpăra cel puțin treizeci de nave – pentru a fi utilizate în toate cele patru flote majore.

Achiziționarea lor a venit după solicitarea președintelui Vladimir Putin privind o upgradare a Marinei Ruse, în 2013. Până în prezent, opt au fost finalizate, iar șase sunt în serviciu activ. Corvetele proiectului 20380 sunt echipate cu armament și echipamente maritime pentru a le permite să îndeplinească misiunile în orice mediu oceanic.

Navele de război transportă sisteme de rachete anti-nave Uran, împreună cu lansatoare de rachete sol-aer Redut ca armament principal, în timp ce armele secundare includ artilerie A-190 de 100 mm și sisteme de rachete de apărare aeriană de calibru mic AK-630 de 30 mm. Corvetele pot transporta, de asemenea, un elicopter Ka-27.

Stergushchiy și nava soră, Soobrazitelny, au participat până acum la exerciții anti-nave în Marea Nordului. În timpul acestor operațiuni, cele două corvete ale Proiectului 20380 au efectuat lansări de rachete noționale împotriva navelor de luptă inamice, în timp ce echipajele practicau măsuri electronice.