Încercările de presiune externă asupra Republicii Moldova sunt inacceptabile, a declarat președintele rus Vladimir Putin într-un discurs susținut marți într-o conferință online cu liderii Organizației pentru Cooperare de la Shanghai.

Declarația liderului de la Kremlin vine în condițiile în care duminică are loc turul al doilea al alegerilor prezidențiale în Republica Moldova, iar lupta se dă între actualul președinte prorus Igor Dodon și candidata prooeuropeană Maia Sandu.

”E inacceptabil ca cineva din afară să impună anumite decizii”

Vladimir Putin a menționat Moldova într-un context mai larg, în care au fost aminite și Belarusul și Kîrgîzstanul.

”Încercările de a impune din afară anumite decizii Belarusului, Kîrgîzstanului sau Moldovei sunt inacceptabile, aceste țări trebuie să-și determine în mod independent situația”, a declarat Vladimir Putin, citat de agenția oficială TASS, conform digi24.ro.

”Considerăm inacceptabil ca cineva din afară să impună anumite decizii poporului belarus. Belarușii trebuie să fie lăsați să-și rezolve lucrurile cu calm și să facă pașii necesari. E absolut valabil și pentru recentele evenimente din Kîrgîzstan și pentru lupta politică internă în desfășurare din Moldova”, a repetat Vladimir Putin.

”Atac din partea unor forțe externe”

Revenind la situația din Belarus, Vladimir Putin a spus că această țară a fost ”sub atac din partea unor forțe externe”.

”După alegerile prezidențiale, prietenii noștri belaruși trec prin presiuni fără precedent, rezistând sancțiunilor și provocărilor, războiului informațional și propagandei”, a adăugat șeful statului rus.

”Frecventele încercări de amestec extern în treburile interne ale statelor participante în Organizația pentru Cooperare de la Shanghai (în care Belarus are statut de observator – n.r.) este o provocare la adresa securității comune.

Vorbim despre o încălcare grosolană a suveranității, de o dorință de a diviza societatea, de a schimba direcția de dezvoltare a statului, de a rupe legăturile politice, economice și umane vechi care s-au format de-a lungul secolelor”, a mai spus liderul de la Kremlin.

Organizația pentru Cooperare de la Shanghai este o organizație regională din care fac parte Rusia, China și patru foste republici sovietice din Asia Centrală: Kazahstan, Tadjikistan, Uzbekistan și Kîrgîzstan.